Yeni yılın tümünde geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 11 Aralık Pazartesi günü yapılacak.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, zam masasında işçileri temsil edecek Türk-İş'in pazarlığı, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladığı 14 bin 25 liranın üzerinden başlatacağını belirtti

"Açlık sınırından bir pazarlık olmaz" diyen Atalay, bu sınırın üzerinden bir pazarlık olacağını kaydetti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, mevzuat gereği 1 Aralık'ta çalışmalara başlayacak Piyasada bu kez özellikle çok farklı beklentiler var. İlk bu asgari ücretle ilgili görüşmeler gündeme geldiğinde yüzde ellilerden bahsediliyordu. İşte gerçekleşen enflasyona göre baz aldığınızda yüzde elliye varan bir artış var, fakat beklenen enflasyona göre yaptığınızda, örneğin benim kendi beklentime göre yüzde 42-43 bandında. Minimum piyasada 17 bin, maksimum 18 bine çıkan bir beklenti var. Ama şöyle sözlü iletişim de var, mesela yüzde 36 üzerinden hesapladığınızda hiç sosyal refah payı vermediğinizde yaklaşık 15 bin 500 liraya denk gelen bir artış oluyor. Bunun üzerine bir de refah payını koyduğunuzda yaklaşık 16 bin, biraz 16 bin üstüne çıkan bir oran var. Farklı farklı kulis bilgileri de var. Mesela 16 bin yönünde bir ücret belirlenebileceği, işte onun baz alınarak aslında masaya oturulacağı işveren tarafında beklentiler de var. Kuvvetle muhtemel işçi tarafı yaşam maliyeti endeksine bakarak bir gerçekleştirme yapacak. Dolayısıyla 16 bin ile 18 bin arasında bir rakam olacağa benziyor. Muhtemelen, yani benim hesaplamalarına göre, 16 bini biraz geçen bir ücret olma ihtimali var gibi görünüyor.

Şimdi yıllık enflasyon yüzde 61 seviyesinde. 4 Aralık günü Kasım ayı enflasyon verileri açıklanacak. Rakam açıklandıktan sonra geriye açıklanmamış tek bir enflasyon verisi kalacak. Onunla beraber tüm ücretlere yapılacak olan zam oranı çıkmış olacak.

Eğer yılda iki defa yapılmayacak ve tek sefer yapılacaksa yüzde 40’ın üzerinde artış yapılabilir. Yani gelecek sene enflasyonu da zamma eklenebilir. Ya da alım gücünü artırıcı hamleler, vergi tarifesinin sabitlenmesi, ücretlere beyanname verilmesinin önü açılırsa gelecek sene tek seferlik bir asgari ücreti konuşabiliriz.”

Asgari ücret belirlenirken müzakereler, üçlü mekanizmayla yürütülüyor. Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıtdışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlamış, "Temmuz ayında olduğu gibi ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz" yanıtını vermişti.

BAKAN IŞIKHAN: İşçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz

Milyonlarca işçi ve işvereni etkileyecek asgari ücret görüşmeleri öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuştu. “İşçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz” mesajı verdi. “Sayın Cumhurbaşkanımızın defaten dediği gibi çalışanlarımızı işçilerimizi bütün kesimlerimizi enflasyona ezdirmeme ilkesi söz konusu.”

BASKAN ERDOĞAN: zaten asgari ücretin yılda bir kez belirlendiğini söyledi. Normalde kanunen de asgari ücret yılda bir kere belirleniyor.Pandemi den sonra yüksek seyreden enflasyonla birlikte yılda iki kez belirlenmesi elzem oldu. Burada asgari ücret artışları ekonomiyi ücret fiyat sarmalına sokuyor. Fiyatlar arttıkça ücretler artıyor, ücretler arttıkça da fiyatlar yükseliyor. Bunun önüne geçmek ve fiyatlama davranışlarını düzeltmek adına sayın Vedat Işıkhan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın böyle bir açıklama yaptıklarını düşünüyorum.

2024/Mart ayında yerel seçimler var. Yani yine bir seçim atmosferine girildi. Dolayısıyla, gerek seçimlerden gerek yüksek oranda seyreden enflasyondan gerekse asgari ücretin yıllık yani bir defa belirlenecek olması nedeniyle kamuoyunda asgari ücret beklentisi yüksek.