İlk etapta 1,5 milyon kişinin emekli olacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaş ve prim şartının da değişmeyeceğini söyledi. Düzenlemenin ocak ayında yasalaşmasıyla birlikte, şartları sağlayan vatandaşlar aynı ay içinde başvuru yaparsa ilk maaşını da şubat ayında alacak açıklamasından sonra gözler şimdi eyt çıkmasını bekleyen giriş tarihi hizmet süresi dolan fakat primi şubattan sonra dolanlara çevrildi. Bu durumda olan vatandaşlar ne yapmalı nasıl bir yol izlemeli; bunun için yapılması gereken kulislerde konuşulan asgari ücret zammınıda göz önünde bulundurursak bu takvim yılında borçlanma basvurusu yapmaları ve bu takvim yılındaki brüt ücret üzerinden prim hesaplanması ki buda en az %70 – 80 daha az prim ödemesi anlamına geliyor.

Borçlanmayla birlikte işe giriş tarihide öne cekilecegi için eyt bekleyen vatandaşlarımızın bir an evvel borçlanıp primlerini ödemeleri gerekmektedir. 

Peki vatandaşlar eksik günlerini nasıl tespit edecek ; e-devlet üzerinden tespit edip yeni yılı beklemeden başvuru yapması halinde hem olası yoğunlukla karşılaşmayacak hemde daha az prim ödemesi yapmış olacak.  

Vatandaslarımızın için borçlanma çeşitleri askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı hizmet borçlanması, süreli çalışanların çalışmadığı günler için borçlanma örneğin sözleşmeli öğretmenler. Tutuklu ve hükümlü olup suçsuzluğu ispatlanan kişilerin tutukluluğu süresi, borçlanmaları gibi hakları bulunmaktadır.

Vatandaşlarımızın eğer eksik prim gün sayıları varsa mesela 5.500  prim gün sayısıyla emekli olabilecek vatandaşlarımızın 5 bin prim günü var ise 500 gün eksik prim borçlanması yaparak tahmin ediyorum ki bu borçlanma hakkı kendilerine tanınacaktır. Bununla beraber hem devlet bir kazanç elde etmiş olacak hem de vatandaşlarımız emekli olmuş olacaklar.

Mali Müşavir Bahadır Akpolat