Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere ilk toplantısını 7 Aralık, ikinci toplantıyı 14 Aralık'ta yapacak. Gözler bugün yapılacak toplantıda. Asgari ücretle ilgili çalışma ve sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin Yeni yılda geçerli olacak. Asgari ücretin enflasyon karsısında çalışanları koruyan enflasyona karşı ezdirmeyen bir rakam çıkacağını belirtiyor .

Aralık ayının son haftasına kadar yeni asgari ücretin belirlenmesi bekleniyor. Eskiden olduğu gibi ya da 2022 takvim yılındaki gibi ilk 6 ay için ayrı ikinci 6 ay için ayrı rakam açıklanıp çalışanlar enflasyon karsısında mağdur edilmeden bir rakam mı çıkacak yoksa kulislerde konuşulduğu gibi enflasyon karsısında ezdirmeyeceğiz açıklamasına istinaden %60 - %65 gibi bir zamla 8.500,00 – 9.000,00 TL’lik bir rakam mı çıkacak.

Minimum 8.000,00 TL civarında, 8 bin lira ile 9 bin lira arasında bir rakam olacak. Ben 8.000,00 TL’ nin altında bir rakam olacağını düşünmüyorum. Bölgesel bazda asgari ücret maaşlarını belirliyor olmak çok önemli bir adım olur. Büyükşehirler de kira ve ulaşım gibi unsurlar göz önünde bulundurulduğunda Anadolu da veya kırsal kesimlerdeki hayat pahalılıkları farklı olduğundan farklı ücret uygulaması daha doğru olur. Şu an böyle bir beklentim yok ama ilerleyen dönemde olabilir.

Ben bu dönemde açıklanan rakamların üzerinde yine çalışanların satın alma güçlerini artıracak destekleyecek destekler olabileceğini ilave zamlar olacağını düşünüyorum gecen yıl %50 olarak Açıklanan zammın peşine ilave ulaşıma gıdaya doğalgaz elektrik hepsine ocak ayında çok ciddi artışlar gelerek Asgari ücret daha ocak ayında etkisini kaybetmeye başlamıştı artık asgari ücret baz alınarak fiyatların yukarı doğru tırmanıyor aslında rakamlar değişse de satın alma gücü hep düşük. Bugünün Türkiye şartlarında belki 9-10 bin TL iyi ama bu ocaktan sonra gelecek zamlarla 2022 nin Aralık ayını aratacak gibi duruyor.  

MALİ MÜŞAVİR 
BAHADIR AKPOLAT