Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç başlıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak.

TL’deki erime asgari ücrete zam tartışmalarını alevlendirdi. Asgari ücret 8.500 liraya çıkarıldığında dolar kuru 18,65 TL idi. Yani bir asgari ücretlinin maaşı 455 dolara geliyordu bugün dolar kuru 23,65 TL seviyelerinde asgari ücret 360 dolara geriledi asgari ücretlinin alım gücü %25 geriledi.

2022 Ocak dönemine göre net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında bir artış yapılmıştı. Bir önceki yıl baz alınırsa 01 Temmuz 2023 tarihinde de 8.506 TL olan asgari ücretin 11 bin Türk Lirası olmasını bekliyorum. Bu rakam aynı zamanda 1 Ocak 2023 tarihinde yeni açıklanan 2023 asgari ücretin o günkü dolar kuru karşılığı 455 dolar yapılacak zam ile tekrar 450-500 dolar olmasını bekliyorum.

Seçimlerden sonra peş peşe gelen zamlar satın alma üzerindeki alım gücünü aralık ayına göre kıyaslanamayacak kadar çok zor duruma getirdi. Geldiğimiz noktada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE'deki değişim 2023 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre %0,04, bir önceki yılın aralık ayına göre %15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre %39,59 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,72 olarak gerçekleşti. Ama çalışana yapılacak asgari ücret zammı %30 - %40 olursa az mı olur çok mu olur işverenler bundan ne kadar etkilenir konuşuluyor.

 Piyasalardaki bu artış ve dolar kurunun seçimlerden sonraki yükselme hızı düşünülürse yapılacak zam ne olursa 1-2 ay içerisinde alım gücü tekrar kaybolacak gibi duruyor.

14 Mayıs milletvekili seçimleri kapsamında katıldığı Tv programında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Asgari ücretten 1,5 yıldır vergi alınmıyor. Temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır" ifadelerini kullanmıştı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MALİ MÜŞAVİR 
BAHADIR AKPOLAT