Kira artışlarına yönelik olarak geçtiğimiz yıl getirilen "kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak" düzenlemesi 1 Temmuz'da sona eriyor.

Geçenler de katıldığı Tv kanalında soruları yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Murat Kurum konu ile ilgili; "Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin" dedi.  Bakan Kurumun Açıklamasından sonra gözler 2 Temmuz 2023 Tarihinden itibaren kira zammlarının nasıl olacağına çevrildi.

İki ihtimal var ya uygulama 2022 deki gibi %25 zam yapılıp 1 sene daha devam edecek yada 2 Temmuz 2023 sonrasında kira artışı işyerlerinde oldugu gibi güncel enflasyon üzerinden her ay açıklanan oran üzerinden hesaplanıcak.

Eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa 1 Temmuz’da bir ev sahibi kirasını yüzde 25 artırmak zorunda kalırken 2 Temmuz’da artışa giden bir kiracı bugünkü enflasyona göre yüzde 50’den fazla artış yapmak zorunda kalacak.

Fark yarıdan fazla. Kiralar halen yüksekliğini korurken bir de enflasyon nedeniyle yüzde 50’den fazla artış yapılırsa bu kiracılar için zorlayıcı bir unsur olacak. Öbür tarafta her şeyin fiyatı enflasyon nedeniyle artarken kiraları zorla yerinde saydırmak ev sahipleri açısından hiç adil bir durum değil.

Anlayacağınız önümüzdeki seçimleri kim kazanırsa kazansın yeni hükümetin masasındaki en büyük sorunlardan biri kira artışlarıyla ilgili düzenleme olacak. Yüzde 25’lik düzenlemeyi devam ettirme ya da sona erdirme kararının ayrı ayrı tepki alacağına kuşku yok.

1 EYLÜL’DEN SONRA ARABULUCULUK ZORUNLU

Bu arada uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak 5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan 7445 sayılı kanuna göre 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek. Böylece dava açılmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerekecek. Kira ilişkisinden doğan bir talebi olan taraflar arabuluculuğa başvurabilecek.

MALİ MÜŞAVİR 
BAHADIR AKPOLAT