Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,53, aylık %4,75 oldu. TÜFE'deki değişim 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %4,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre %49,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %55,30 olarak gerçekleşti.

Hükümetin uyguladığı para politikaları faiz artırımları sonucu ülkede yaşanan hissedilen pazardaki meyve, sebze fiyatları Öğretim yılının başlaması okulların açılması sonucu ihtiyaç duyulan kırtasiye Malzemelerinin fiyatları çanta, ayakkabı fiyatları açıklanan enflasyon rakamıyla çok benzer değil peki TÜİK bu rakamları nasıl böyle düşük hesaplıyor. Hesaplama yapılırken telefon abonelikleri ve benzer taahhüt’ lü fiyatlar 12 ay sabit fiyat olması en büyük kalemlerin başında geliyor buda açıklanan rakamların düşük çıkmasına sebep oluyor.

ENAG’ a göre yıllık enflasyon yüzde %130 olarak açıklandı. 

Vatandaş ‘a sorunca enflasyon %100 üzerinde merkez bankası sene basında yüzde 58 olarak açıkladığı yıllık enflasyon oran’ ını sırasıyla 62 en son OVP hedefi yüzde 65 olarak açıklandı ama şuanda kış gelmeden oran %62 bandında herhalde yine revize edilecek bu oran ama sadece bunlar rakamdan ibaret vatandaşın hissettiği enflasyon uygulanan faiz artırımları doların euro’ nun sabit tutulması da fayda etmedi. Fiyatı düşen bir ürün ürün gurubu olmadığı gibi her gün zam haberleri gelmeye devam ediyor ama enflasyon gecen yılın’ ın aynı ayına göre yada bir önceki aya göre rakamsal olarak düşük çıkmış. Bakalım sene sonu %65 olarak hesaplanan hedef gerçekleşecekmi yaşayıp göreceğiz.    

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %20,16 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %92,48 ile lokanta ve oteller oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %2,59 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %30,27 ile eğitim oldu. 

EKİM 2023 KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU 

Enflasyon rakamları her ayın başında TÜİK tarafından açıklanıyor. Buna göre kira artış oranı da netlik kazanıyor. Eylül ayı enflasyon rakamları bugün açıklandı. İş yerlerine yapılacak kira zammı oranı ise yüzde 55,30 oldu. Böylece kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 55,30 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek. Geçtiğimiz ay zam oranı yüzde 56,28 olmuştu.

Konutlarda kira artış oranı 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 olacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamayla birlikte, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını açıklamış ve şunları söylemişti;
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak."