İmar barışı mağdurları son olarak aldıkları izinle 12 ocak’ta Ankara’da yaptıkları basın açıklamasında mağduriyetlerinin giderilmesi ve yıkımların durması için hükümet yetkillerinden müjdeli haber bekliyor.

Yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde "seçim müjdelerini" sıralayan iktidar şimdi de yaklaşık 3 milyon kişiyi doğrudan etkileyecek imar affına hazırlanıyor. AK Parti ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nı dışarıdan destekleyen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, BBP İzmir İl Başkanlığı 11. Olağan Kongresi'ne katıldı.

Kongrede konuşan Mustafa Destici  İmar Barışı için kanun teklifi verdiklerini belirtip, " 2017 yılında çıkan imar barışında haksız gerekçelerle 3 milyon vatandaşımız faydalanamadı. Bunlar aileleriyle birlikte 10 milyondan fazla yapıyor. Bunlar yapı kayıt mağdurları. Verdiğimiz kanun teklifinde şart koyduk. Özel mülk olacak, deprem riski taşımayacak. Bunlarla ilgili kanun teklifi verdik, çıkması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. CHP'li belediyeler bize laf söylemeye çalışıyor. Hadi oradan. İzmir'de yüz binlerce kaçak bina var neden yıkmıyorsun? İstanbul'da 800 bin, Ankara'da 300 bin kaçak bina var neden yıkmıyorsun? Büyükşehir belediyeleri hem göz yumuyor hem yıkmıyor hem parasını alıyor sonra şikayet ediyor. Sen şikayet makamı değil, icraat makamısın. Ekstra bir rant yoksa devlet bunu kazandırmalıdır. Bu da devletin, milletin kazancıdır. Yıkmak kolay, yapmak zor. Kanuna uymamışsa, kendi açısından farklı bir rant elde etmişse ona müsaade edilmesin. Garibanın, mağdurun evini başına yıkma. Vergi sistemi yeniden düzenlenmeli. Vergi geliri olandan alınır" diye konuştu. 
 
Dairelerin yapı kayıt belgesini almak için yıllardır bekleyen vatandaşlar 2023 yılında yeni bir imar affı bekliyor. Mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimlerden önce vatandaşları memnun etmek isteyen hükümet,kulis bilgilerine göre Nisan ayında bir imar barışı açıklamaya hazırlanıyor. 
 
Muhalefet kanalında ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli'de Kadın Buluşmasında konuştu. Kılıçdaroğlu, 6 ay sonra iktidara geldiklerinde geniş kapsamlı af uygulamalarına gideceklerini söyledi
 
afların gündemimizde olduğu doğrudur. bunlardan bazıları; ehliyet afları, sicil ve borç afları, eğitim ve denklik afları, Bağ-Kur tescil afları vs. liste uzun. cumhuriyetin ikinci yüzyılına vatandaş ticari ve mesleki olarak temiz bir başlangıç yapacak." ifadelerini kullandı. 
 
Kılıçdaroğlu, çalışma yapılan afların arasında imar barışını belirtmese de birçok CHP'ye yakın kaynak muhalefetin imar affı konusunda olumlu yaklaşıma sahip olduğunu belirtti. 
 
İMAR AFFI NEDİR ? 

İmar affı kanunu kaçak, ruhsatsız, iskansız projesine ve imara uygun olmayan ev, işyeri yani her türlü bina, kooperatif ve gecekondunun kayıt altına alınarak vatandaş ile devlet arasındaki mülkiyet sorununu kalıcı olarak çözüme kavuşması amacı ile yürürlüğe girmiştir. İmar affından tamamen kaçak veya bir bölümü kaçak ev, işyeri, bina, kooperatifhak sahipleri yararlanabildiği gibi hazine veya belediye arazisi üzerine kaçak olarak yapılmış binalar, gecekondularda yararlanabilmektedir
 
İmar Affı hesaplaması Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda %3'ü, ticarette % 5'i olacak şekilde belirlenir