Yeni tarihler, yeni kararlar ve yeni başlangıçlar için motive edici olma özelliğine sahiptir.

Kültürlere göre tarihler teşekkür etmek, şükran duygusunu tatmak gibi ortak bir alanı kapsar. Manevi yönün kuvvetlenmesini sağlayan  ritüellerin buluştuğu tarihler pekiştirme gücüne sahiptir. Baharın gelişi, yazın uğurlanması, bayramlar, doğum günleri, yeni yılın karşılanması gibi…Yeni yıl özellikle kendimizle ilgili değişiklik konusunda diğer günlerden daha kuvvetli bir zemindir. Zihnimizde yeni bir ben yaratma konusunda adeta sihirli bir algı oluşturur. Eskisi gibi olmamak, ya da eskisinden daha iyi olmak için arzu duymak çok heyecan vericidir. Daha zayıf, daha mutlu, daha sevgi dolu, daha iyi anne baba olmak için kendimizle anlaşma yaparız. Aslında bir şekilde kendimizi temize çekeriz. Tecrübeyle sabitlediğimiz yaşantıları ele almada yeni yıl, yenilik için özel ve anlamlı bir başlangıcı temsil eder. Eski bitmiş ve bir defter kapanmıştır.

Kendimizi özel hissettiğimiz gibi varoluşumuzla ilgili kavram ve değerleri güçlendiren belirli anlar ve tarihler pozitif etkiye sahiptir. Ancak burada görünmeyen bir tehlike vardır. İnançlarımızın coşkusu atıflara neden olur. Olmasını arzu  ettiğimiz değişiklikler yeni yılla birlikte kendi kendine gerçekleşmez. Daha kötüsü istediğimiz şeyler için duyduğumuz heyecan ve motivasyon yeni yılın ilk ayı dolmadan söner. Yüklediğiniz anlamlar sizi terk etmez ama elde edilemeyenler atıfları anlamsızlaştırır. Çünkü değişim çaba gerektirir. Saf bir beklentiyle elde edilecek olan hayal kırıklığıdır.

 

Belki şu soruları sormak yeni bir ele alış şekli  için farkındalık oluşturabilir. Bu yıl siz ne için çaba göstereceksiniz ? Bu yıl aşağıdakilerden hangisini yapacaksınız veya hangisine dur diyeceksiniz?

Kaçırdıklarınıza mı yanacaksınız?

Şükran ve şefkati mi sorgulayacaksınız?

Acı anıları silmekle mi uğraşacaksınız?

Hayatın anlam ve anlamsızlığını mı düşüneceksiniz?

Var olan hastalıklar üzerinden mi gideceksiniz?

Olası problemler ve olmayan durumlara mı kafa yoracaksınız?

Çözemediğiniz ya da değiştiremediğiniz durumları akışa mı bırakacaksınız?

Her şeyi kadere bağlayıp katlanmayı mı seçeceksiniz?

 ************************

Yeni yılda yeni öneriler:

            *Psikolojik sermayeyi zenginleştirmek için umudunuzu kaybetmeyin .

            *Ya hep ya hiç tarzınız varsa  bunları ele almak için fırsat yaratın .

            *Dayanıklı olmak için geri adım atabilmeyi ve hareketsiz kalabilmeyi öğrenin.

            *İyimserliği Pollyannacılıkla karıştırmadan yaşamaya özen gösterin .

            * Gerçekçi hedefler koyamıyorsanız profesyonel bir destekle yol alın .

            * Net olun.

 ***Net olmanın büyülü bir etkisi vardır. Netlik yüzleşme ve bir karara varmayı gerektirir. Mucizeler yeni yılda değil yeni kararları yeni yöntemlerle uygulayabilmekte gizlidir.

 

Neslihan ASLIHAN

Aile ve Çift Terapisti

Psikoterapist