Neslihan Aslıhan

Tüm Makaleleri

Neslihan Aslıhan

Okullar açılıyor.12 Eylül Pazartesi günü ilk ders zili çalacak. Pek çok evde okul hayatı yeni başlayan öğrencilerin tatlı telaşı hüküm sürmekte. Okul giysileri ve birbirinden renkli kırtasiye dünyasının içinde envai çeşit ürünlerle yeni yaşama hazırlık çarpıcı boyutta. İlk kez okula başlayacak çocuklarına okula sevdirmek için veliler imkanları zorlayarak veli olma yolcuğuna başlıyor.
Bu dönemde bilinmesi gereken en önemli konu kaygı konusu. İnsan yaşamında her yenilik kaygı yaratır. Güvenli yerden, aileden gün içinde ayrı kalmak çocuk için zorlayıcı olabilir. Anneyi ya da ona bakan kişiyi aramak, onunla sınıfta birlikte olmayı istemek yeni yaşama alışma dönemini zorlayıcıdır. Kurallarla tanışmak ve onlara uyum sağlamak bir süre gerektirir. Bu dönemde sabırlı olunmalı ve çocuğa okula kadar eşlik edilmelidir. Derslere öğrenci ile girilme konusunda ısrar okula uyumu zorlaştıracağı gibi kişilik gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Vedalaşmalar sarılma, öpücük ve ağlaşma törenine dönmemeli mümkün olduğunca kısa olmalıdır.
Okula yüklenilen anlam ve bunun aile içinde ele alınma şekli çocuğu olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Korkutucu ya da idealize edilmiş cümleler çocuğun öğretmeni ve okulu anlamasını geciktirir. Çocuklar okulda eğlenirken kuralları öğrenecektir. Alışma döneminde zaman zaman duygusallaşıp evde olmak isteyebilirler. Oryantasyon dönemi okula hazırlık dönemidir ve derslere başlarken uyum sorunlarını geride bırakarak zamandan tasarruf etmeyi sağlar.
Evde yapılacaklar önemlidir. Çocuk okuldan geldiğinde heyecanla günü anlatmak isteyecektir. Onu kesmeden ve sabırla dinlemek önemlidir. Anlattıklarından bir anlam çıkarmadan sadece iyi bir dinleyici olmaya çalışılmalıdır.
Evdeki yaşamı düzenli ve bir rutin bir hale getirmek okula uyum sağlamada önemlidir. Sağlıklı beslenmek ve uyku düzeninin zihinsel performans ve ruh sağlığı üzerindeki katkısı tartışılmazdır.
Çocuğun okula gitmeme isteği ile dolu dönemleri şefkatle ve sabırla karşılanmalı asla pazarlığa girilmemelidir. “Okula gidersen akşam sana sevdiğin oyuncağı alırım” tarzındaki cümleler çocuğun okul algısını karıştırır. Bunun yerine okulda ne olduğunu sorup öğrenmeye çalışılmalı konuşmak istemiyorsa ısrar edilmemelidir.
Okul ve öğretmenle iş birliği yapmak adaptasyonu kolaylaştırır. Çocuğunuzun yanında öğretmeni eleştirmek güven duygusunun sarsılmasına neden olur. Okulu ve dersleri sevmek öğretmeni sevmekle yakından ilişkilidir. Çocuğunuzla dedikodu yapmayın. Sorun varsa bunu ifade etmeleri konusunda onları destekleyin. Öğretmenleri ile iletişime yönlendirin.

Veli olmak ebeveyn olmak gibi özen ister. Okulda yapılacakları bırakalım öğretmenler ve okul yapsın.

Neslihan ASLIHAN
Uzm. Psikolojik Danışman
Aile ve Çift Terapisti

DEPREMİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Depremler yaşadığımız coğrafyada en çok etkisini gösteren ve insan yaşamını derinden sarsabilme gücüne sahip doğal afetlerin başında gelir. Günlük yaşantımızı sekteye uğratan afetlerin büyüklüğü can k...

YENİ YILIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Yeni tarihler, yeni kararlar ve yeni başlangıçlar için motive edici olma özelliğine sahiptir.

ÇİFT İLİŞKİLERİNDE KADINA ŞİDDET

Çift ilişkilerinde kadınlar üzerindeki şiddetin her geçen gün arttığını üzülerek öğreniyoruz.

SONBAHAR FARKINDALIĞI

Mevsimlerden sonbahar…Henüz kışın eli kulağında değil. Güneş tam tepede seyretmese de içimizi de dışımızı da ısıtır durumda. Kalın yorganlar , battaniyeler çıkmadı.