Kendime Notlar. ...

Çok çok kitap okuyalım. Okuduklarımızı ise  hayatımız üzerinde bir giysi gibi taşıyalım. Gerçi muhakkak kendiliginden giysiye dönüşüyor. Yine de bilgi, entelektüel havadan ziyade makul kişiliğe dönüştürdü mü estetik kazanır. Pratize olmayan bilgi; Kibir ve egoya, üstünlük acizliğine dönüşür. Bazılarımız bunu başarabiliyor, bazılarımız başaramıyor. Sanırım mizacın, kişilik özelliklerinin etkisi olsa gerek. Ve tabi mizaca rağmen iyi bir işçilik başarıya götürür. Dogrusu bunu kendimiz için yapalım, sonrası dışarıya da yansır. 

Okuduklarımız bizi şekillendirir. 

Şekilendirneyen bilgi, yani makul oldurtmayan bilgi, aramızda anlaşmamaya veya anlaşılmamaya neden olur. Ki çatışmalarımız da bu sebepledir diye tahmin ediyorum ve  nitekim yaşıyoruz. 

Hepimiz kendimizden sorumluyuz. Kapımızın önünü süpürmek için bilinç ve sorumluluk duyarak ödevlerimizi yapmış oluruz. Kolektif ödev ise hepimizin öz ödevi duygusuyla başladığı ödevdir. 

Sadece biri ile olmuyor. Bazılarımız bunu ıçselleştirerek yaşarken, bazılarımız yapamayınca yine çatışma olabiliyor. Ayrıca bilmek, ögrenerek olandır. Öğrenmek, yaşarken edinilendir gördüğüm kadarıyla. 

Bugün okuduğum kitabın sayfa ve paragraflarında gezinirken ne mi keşfettim? Okuduklarımızı heyecanla paylaşmak isterken, karşımızdakinin iklimi buna müsait olmalıdır. Şartların uygun ve ya olgun olması gerekir. O halde anlatı değil, yaşayarak verici olabiliriz. İsteyen zaten sorar, sorgular, gelir. 

Okumayı yaymak için yaşa. Bu uzun vadeli yaygın metot ( çok amaçlı/ uzun amaçlı), bir çok sorunumuzu çözer diye düşünüyorum. İkili ilişkilerden (ki en merkezi yerdir) ve diğer ilişki yapılarında faydası saymakla bitmez diye düşünüyorum. Birey toplum devlet hiyerarşisini sağlıklı oluşturur. Sonrası ise devlet toplum bireye indirgenir. Sağlıklı devlet / yönetimin yapacağı öz ödevleri ile ilerleme kaydedilir. Bilinçsiz bir devlet, ödevlerinden kaçandır. 

Gördüğüm kadarıyla okumak gerekir. Kendin için oku / kendimiz için okumak. 

Kitap alsak veya almasak kitap fuarına gidelim. O havayı solumak iyidir. Kalem işçileri ile tanışmak, bir iki kelam etmek iyidir. :))

21.04.2024
tuannaguzel