Hande Balcan yazdı...

Olayı hiç detaylandırmayacağım. Zaten tüm Türkiye yıkıldık. Yardım eli bekliyoruz…

Yaşadığımız şu günlerde insanlar enkaz altınayken bilgisayarın başına geçip yorum yapabilmek bile çok zor. Lakin bir gazeteci olarak tüm gün haber yazdığım için öfkem haliyle normalden daha fazla şiddetleniyor… Biraz konuşacağım. Zamanı gelince daha çok konuşacağım!

Prof. Dr. Naci Görür’ün ifadeleri şu şekilde:

“Projeler hazırladık. Devlet Planlamaya sunduk, reddedildi. TUBİTAK’a sunduk reddedildi. Biz çırpındık. Buraya deprem geliyor. Bizi bu işleri yapalım. Hazırlanmamız gerekir diye televizyonlarda söyledik. Konuşmalarımızda söyledik. Tweetler attık. Her gün Maraş’a deprem geliyor, gelebilir dikkatli olun diye. Bilimsel bir gerçek bu. Olacağı da belliydi.”

NEDEN DİKKATE ALINMADI?

İnsanlar çağrı yapıyor, haykırıyor:  “Hatay’da AFAD yok, yardım yok” diye.

NEDEN YOK, ARAMA KURTARMA NEDEN BU KADAR AĞIR İŞLİYOR?

Yeni yapılan rezidanslar yerle bir olmuş. Bunları yapan müteahhitler şimdi nerede?

Belki bugün haberlerde görmüşsünüzdür. Görmeyenleriniz varsa bir dipnot geçeyim:

Antakya’da ‘Güçlü Bahçe City’ isimli konut sitesi yapıyorlar. Açılışına da AKP Antakya Büyükşehir Belediye Başkanı katılıyor.

Açılışını da ‘En büyük makas’ ile yapıyorlar. Görüyorsunuz. Gösterişi pek severiz. Sonra burada 2 milyon 900 bin tl ye satılıyormuş daire. LÜKS DAİRE.

Bu rezidanslar şimdi ne mi oldu?

YIKILDI!

Araştırmalarıma göre, depremlerde yıkılma şekillerinden olan ‘pancake çöküşü’ ile karşı karşıyayız . Türkiye’de geçmiş dönemlerde yaşanan depremlerde de bu şekilde yıkılmalar meydana gelmiştir. Bu yıkılma modeli neyi gösteriyormuşuz arkadaşlar biliyor musunuz?

DENETİMSİZ VE KALİTESİZ YAPILANMAYI!

Şu an ben bu yazıyı yazarken can kaybı: 5 BİN 434 YARALI: 31 BİN 777

Hal böyleyken aniden battaniye ve yardım malzemesi fiyatları uçuşa geçti. Fırsatçılık her yerde! İnsanlık ise ortalıkta gözükmüyor. Her zaman olduğu gibi…

***

Geçiyorum Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati’nin sözlerine:

“Binalarda sorun yok. Depremde değil, kaçarken ölenler var!”

Sözün bittiği yer!

Arama kurtarma ekibi yok. İnsanlar enkaz altında yardım bekliyor. Kim donarak ölüyor. İçecek suyu yok. İnsanlar kar yiyor, susuzluktan! Yıkıntıların üzerinde kalan koltukları yakarak ısınıyorlar! Yardım çığlıkları yükseliyor. Durum vahim diyoruz! Ölüyor insanlar, dahası var mı!

Sosyal medyada Adana’da çekildiği iddia edilen bir videoda;

Bir bina yeni yapılmış. Daha camları bile yok. Sıfır bir bina. Ama yeni olmasına rağmen bina gözle görülür derecede çatlaklar oluşmuş. Depreme dayanıklı olmadığı aşikar.  Sona birileri kalkmış binanın dışını sıvamaya başlamış. Bu anlar da kayıt altına alınmış. Videoyu çeken şahıs şu ifadeleri kullanıyor:

“Birileri uyanıklık yapıp yanlışları ortaya çıkmasın diye örtmeye çalışıyorlar. Aklı sıra kandırmaya çalışıyorlar. Ama kandıramazlar. Bunun hesabını verecekler! Kaçışı yok!”

Bakın arkadaşlar ülke yıkılıyor, herifler bina sıvıyor!

ANLAŞILAN BİR ŞEYLERİN ÜZERİ ERKEN KAPATILMAYA BAŞLANMIŞ!

24 sene önce yaşanılan depremde “Devlet nerede” denildi. Aradan yıllar geçti bugün de aynı şeyler söyleniyor. Devlet nerede? Organizasyon kabiliyeti neden geride?

“Kızım yaşıyordu, o kadar yardım istedi. Gelmeyince de donarak öldü” diyen annenin feryadı…

“Meclis’te kendinize zam yapacağınız zaman saniyesinde orada oluyorsunuz. Evlatlarımız burada 24 saati geçti. Evlat acısı çekesiniz. Lanet olsun hepinize de…” diyen babanın feryadı…

Ve hayatını kaybeden 15 yaşındaki kızının elini dondurucu soğuğa rağmen bir an bile bırakmayan babanın acısı…

Çaresizlik! İşte bir fotoğrafın anlattıkları ve hissettirdikleri…

Rusya, Japonya, Almanya…

Onlardan yardım geldi de Türkiye hala deprem bölgelerine ulaşamadı!

YAZIK!

**

Japonya 7-8 şiddetinde depremleri normal karşılayıp gelip geçip normal hayatına devam ediyorsa ve bizim binalarımız 7 şiddetinde bu denli yıkılıyorsa eğer burada oturup biraz düşünmek gerekiyor. Nerede hata var? Bu binalar neden sağlam yapılmadı. Kimlerin parmağı var bu işlerde…

Sosyal medya var neyse ki enkaz altındakiler bile sesini oradan duyurabiliyor. Durumun ciddiyetini de basından değil sosyal medyadan görüyoruz.

Teknoloji bu kadar gelişti ama…

Eksiğimiz nerede onu da siz düşünün. Her şey ortada zaten!

Şu an derdimiz daha fazla canı kaybetmemek. Çıkan yaralıların iyileşmesi.

Ama tüm bunlar geçince hepsinin hesabı sorulacak!

Çünkü bu milletin öfkesini artık hiçbir kuvvet kesemez!

Hande Balcan

[email protected]