Sosyal medyada paylaşılan bir görüntü haberlere taşındı. İstanbul Boğazı’nda deniz manzarasına karşı kahvaltı yapmak isteyen bir kişi mekânda menemenin fiyatını paylaşarak, "İstanbul'da denize karşı kahvaltı yapalım dedik. Karşılaştığımız manzaraya bak" notunu ekledi.

1-3

Şimdi olayı şöyle değerlendirmek istiyorum. Bu fiyatlar geçerliliğini sürdürebiliyorsa (ki bu ilk gördüğümüz bir manzara da değil) bu fiyata bu menemeni yiyebilen insanlar mevcuttur. Arz talep meselesi…

Asgari ücret ile kıt kanaat geçinen insanlar bir yanda; menemene 18.900 TL veren insanlar bir yanda…

“Boş tost satılır” diye dükkân camlarına asılan notlar da bir kenarda…

Oscar Wilde’ın “Hepimiz bir bataklıkta yaşıyoruz ama bazılarımız yıldızlara bakıyor” sözünü hep benimsemişimdir. Lakin şu an geldiğimiz bu noktada artık bunu savunmuyorum.

Kimileri,

Kendi yaşamlarından son derece memnun iken; yaşam tarzlarından daha alt düzeyde olan insanlara karşı “hayata aslında iyi tarafından bakmak lazım” diye mükemmel bir hümanist tavır sergileyebiliyor.

Kimileri,

“Benim hayatımı yargılamadan önce, benim ayakkabılarımı giy ve benim geçtiğim yollardan, sokaklardan, dağ ve ovalardan geç. Hüznü, acıyı ve neşeyi tat. Benim geçtiğim senelerden geç, benim takıldığım taşlara takıl. Yeniden ayağa kalk ve aynı yolu tekrar git, benim gittiğim gibi. Ancak ondan sonra beni yargılayabilirsin” sözünü tamamen es geçiyor.

Hayat, herkese adil değil.

Hayat, herkese eşit gülmüyor.

Herkes, hayatı aynı noktadan da anlamlandıramıyor.

Kişi ne kadar çabalasa da “koşullar” patikaya sokabiliyor.

Ve bu patikadan çıkmak bazen kişinin elinde bile olmayabiliyor.

Mesela konu buraya gelmişken hemen TBMM’ye bir gidelim.

Hatırlarsanız Türkiye Büyük Millet Meclisi lokantasının yemek fiyatları, son yapılan zamlarla birlikte tekrar gündeme gelmişti.

Bildiğiniz üzere Meclis lokantası, restoranlara kıyasla daha uygun fiyatlı. Son dönemde yapılan ufak zamlar da sosyal medyada tartışma yaratmıştı.

Bir hatırlayalım hemen…

17 Nisan’da Meclis’ten paylaşılan bir adisyonda pirinç pilavının 5 TL olduğunu gördük.

Dışarıda menülerde şişirilmiş rakamlar bizlerin suratına gülerken; Meclis’teki tablo bu:

2222222

BOĞAZ'DA MENEMENE 18 BİN LİRA

TBMM’DE PİLAVA 5 LİRA

SOKAKTAKİ VATANDAŞA LOKMA

BÖYLE BATAKLIKTAYKEN NASIL BAKACAKSIN YILDIZLARA?

HANDE BALCAN