Değerli Çağın Gazetesi okurları sizleri bu karlı günlerde hepimizin içini ısıtacak sevgi ile selamlıyor saygılarımı sunuyorum.
Değerli Çağın Gazetesi okurları sizleri bu karlı günlerde hepimizin içini ısıtacak sevgi ile selamlıyor saygılarımı sunuyorum.
Bu hafta sizler ile paylaşacağım konuyu sizlerden gelen soruları değerlendirerek seçtim. Engelli kardeşlerimin çoğunlukla sordukları ve bu konunun detaylarını sizlerle paylaşma isteğinizi yerine getirerek bilginize sunmak istiyorum.
Engellilerin İŞKUR’a kaydı
Engelli istihdamından yararlanmak için öncelikle engel durumunuzu raporlamanız gerekmektedir. Bu raporu kamu hastanelerinin yetkili sağlık kurulundan ancak temin edebilirsiniz. Genel vucut fonksiyonlarınızın kayıplarının toplamı ez az %40 oranında olmalıdır. Alacağınız engelli sağlık kurulu raporu ile belgeleyen vatandaşlarımız “engelli” statüsünde kayıt yaptırabilir. Engelli sağlık raporunda çalışamaz ifadesi yer alıyorsa kişinin engelli kaydı yapılmamaktadır.
Belirlenen Engelli Dereceleri
- Çalışma gücünün % 40’ından fazlasını kaybeden üçüncü Derece engelliler.
- Çalışma gücünün % 60’ından fazlasını kaybeden ikinci Derece engelliler.
- Çalışma gücünün % 80’inden fazlasını kaybeden birinci Derece engelliler.
Engeliler Vergi İndiriminden Nasıl Yararlanır
Engelli çalışanlar çalışmış oldukları firmanın insan kaynakları bölümünden İşverenin bağlı bulunduğu vergi dairesine verilmek üzere çalışma belgesi talep etmeleri gerekmektedir. Almış oldukları bu çalışma belgesini, kimlik fotokopileri ve engelli raporunun aslı veya noterden onaylı raporu ile başvurmaları gerekmektedir. Engellinin yapmış olduğu bu başvuruya üç ay içerisinde işverene yazılı olarak vergi indirimi oranını belirten vergi indirimi raporu veya ret olarak cevaplandırılır.
2021 Yılı Engellilik İndirimi Tutarları
- Birinci derece engelliler için: 1.500 TL,
- İkinci derece engelliler için: 860 TL,
- Üçüncü derece engelliler için: 380 TL olarak belirlendi.
Engelli Emekli Çalışma Süreleri
Engellilik oranı yüzde 80 ila yüzde 100 arasında olanlar için 15 yıl ve 3.600 gün,
Engellilik oranı yüzde 60 ila yüzde 79 arasında olanlar için 18 yıl ve 4.000 gün,
Engellilik oranı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar için 20 yıl ve 4.400 gün.
Engelli istihdamı İlgili Mevzuat
Engelli istihdamı ile ilgili olarak, Türkiye’de engellilerin işçi olarak istihdamı, 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi ile sağlanmaya çalışılmaktadır.
4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi kapsamında;
• 50 veya daha fazla işçi(tarım ve orman işletmelerinde 51 veya daha fazla) çalıştırdıkları;
• Özel sektör işyerlerinde % 3 engelli,
• Kamu işyerlerinde ise % 4 engelli ile % 2 eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi
meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Ayrıca Kamu işyerlerinde engelli istihdamında EKPSS puanı gerekmiyor.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince istihdamı zorunlu engelli kontenjanlarının takibi aylık olarak düzenli biçimde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince yapılmaktadır. Ayrıca işverenler bağlı bulundukları Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine (İŞKUR) ihtiyacı doğrultusunda talepte bulunurlar. Yasa gereği bu süreç yasal zorunluluk kapsamında olup İşverenler adına yetkili insan kaynakları bölümü çalışanı ve İŞKUR’un firma sorumlusu ile ortak çalışarak sürecin takipçileridirler. İşverenin 4857 sayılı İş Kanununun 101 inci maddesine istinaden çalıştırmadığı her engelli ve çalıştırmadığı her ay için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce idari para cezası uygulanmaktadır. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulmamaktadır. İşverenlerden tahsil edilen ceza paraları; engellilerin kendi işini kurmaları, engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması ve bu gibi projelerde kullanılmaktadır. Ayrıca, engellilerin kendiişlerini kurmaları da teşvik edilmektedir.
Engelli İhtidamın da ki Teşvik
Özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primi işveren paylarının tamamı Hazinece karşılanmaktadır.
Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır
Engelli kimlik kartını, Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlükleri'ne ya da E-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapmak suretiyle alabilirsiniz.
Engelli kardeşlerime yaşamlarında kolaylık ve başarılar dilerim. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarını uymayı unutmayalım.
Sevgi ve saygılarımla,
ALİ EKBER TAŞDELEN / ÇAĞIN GAZETESİ / İK BÜLTEN