İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Komisyonu, 1 Ocak 2023 ten geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplanacak.

Enflasyonun ve dolayısıyla hayat pahaliliginin yüksekliği ve ülkemizde ücretli çalışanların %46 sinin asgari ücretle çalışıyor olmasını göz önüne alındığında bu belirlenecek ücret çok önemlidir. Neredeyse çalışan kesimde iki kişiden biri asgari ücret ile çalışıyor. Bu çok yüksek bir oran. Oysa ki asgari ücret ,devletin, çalışan kesimi işverenin insafına bırakmamak için koruma amaçlı belirlediği bir en az ücrettir. İşçi ve işveren istedikleri kadar işçi ücretlerini yüksek düzeyde belirliyebilirlerse de , en düşük ücret evlerin belirlediğinden az olamaz. Aslında sosyal koruma amaçlı bir duzenleme olan ve istisnai olması gereken asgari ücret maalesef ülkemizde genel ücret haline gelmiş bulunuyor. Avrupa ya baktığımız zaman İspanya da asgari ücret ile çalışanların oranı %0.8, Belçika'da %0.9, Almanya da%6 , Portekiz de %4.  Türkiye ye en yakın oran %15 ile Slovenya. Avrupa ülkeleri arasında asgari ücret ile çalışan oranı olarak birinci sıradayız ama Türkiye brüt asgari ücret tutarı ile 25 ülke arasında 24. sırada. Yani sondan ikinci. Bunun tersinin olmasını dilerdik elbette. 

Asgari Ücret Tesbit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Ekonomi Bakanlığı, TÜİK başkanı, Devlet Planlama teşkilatı müsteşarlığından bir yetkili, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kurulusundan 5, bünyesinde en çok işveren bulunduran işveren kuruluşundan 5 temsilciden oluşur. Komisyonun kararları kesindir. Kararlar Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girer. 

Asgari ücretin belirlenmesinde 1961 Anayasasının 45. maddesi hükmünde; {devlet çalışanların yaptıkları işe uygun ve insanlık onuruna yaraşır bir yaşayış seviyesi sağlamalarına elverişli, adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli tedbirleri alır} şeklindeki düzenleme yerini 1982 Anayasasının 55. maddesinde ücretin emeğin karşılığı olduğu belirtildikten sonra asgari ücretin tesbitinde ülkenin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde bulundurulur denilerek asgari ücretin belirlenmesinde geri adım atmıştır. Asgari ücret, işçinin , gıda, giyim, barınma, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir. Asgari ücrete tabi olma yönünden işçiler arasında fark yoktur. İşin sürekli ya da süreksiz oluşunun bir önemi yoktur. Asgari ücrete primler, ikramiyeler, yeme içme, giyim, barındırma , hafta tatili, genel tatil ücretleri dahil değildir. Asgari ücret kadın erkek ayırımı yapılmadan 16 yaşında büyük ve küçük ülke genelinde ki tüm işçiler için belirlenir. 

İşçilerin İNSAN ONURUNA YAKİSİR BİR UCRET  belirlenmesi umuduyla.....

Ücretiniz asgari olsa da umudunuz, huzurunuz, sağlığınız, mutluluğunuz azami ölçüde olsun.....

Av. Yasemin Gök