Sevgili okurlar, her koşulda daima iyi niyet içinde iyi ve güzelliklere vesile olmalıyız. Bir birimizi ötekileştirmek yerine anlamak için çaba gösterip her zaman bir birimizin Hızır’ı olmalıyız.

Kadim bir gelenek olan Alevi İslam inancında Allah rızası ve Hz. Hızır As ın yüzü suyu hürmetine üç gün oruç tutulur. Orucun bitiminde Allah rızası için kurbanlar kesiler, lokmalar dağıtılır ve Birlik Cemleri yapılır. Alevi Bektaşi geleneğinde Hızır orucunun temeli yine yüce Kitabımız Kuranı kerim ve Peygamber buyruğudur.

BİR BİRİMİZİN HIZIR’I OLMAK!

Doğum ile ölüm arasında ki yaşamın tümünde bizlerle var olan, hak, hakkaniyet, bolluğun, bereketin, güzelliklerin temsili Hakk yolunun rehberi Hz. Hızır’ın bizlere dar ve zor günlerimizde uzanan yardım eli olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz.

Şah-ı Velayet Hz. İmam Ali Allah velisidir. Diyor ki;

Doğruluk en iyi yol, bilgi en iyi kılavuzdur.

Hz. Nuh’un torunu, Musa’nın Mürşidi, Hak yolunun rehberi Hz. Hızır!

Kutsal kitabımız Kuranı Kerimde Hz. Hızır’ı işaret ederek kendisinden 60 ve 82 ayetleri arasında anlatılmaktadır.

Keyf Süresinin 65. Ayetinde;

Kullarımızdan bir kul olarak nitelendirilmekte olup ona Allah katından yüksek bir bilgi ve ilahi bir rahmet verildiği ifade etmektedir. Anlaşılıyor ki Hz. Hızır kullar arasında seçkin biridir.

O gerçekten inanmış kişilerin yardım çağrısına koşan bir kurtarıcı, yol gösteren, aydınlatan, eğitici ve öğretici olan bir erendir. Arapça bir kelime olan Hızır yeşillik ve yeşil adam anlamına gelmektedir. Hızır’ın bastığı her yer yeşillenir. Hz. Hızır abı hayat suyu içerek ölümsüzleşmiştir. Hızır inancı yüce kitabımız Kuranı Kerimin ayetleri ve Peygamber efendimizin sözleri ile açıklanmış İslami bir inançtır. Bu sebepten dolayıdır ki Alevi İslam da Alevi Bektaşi geleneğinde Hızır inancı çok önemlidir.

Hızır inancının diğer bir unsuruda Hz. İlyas inancıdır. Hz. Hızır ve Hz. İlyas birbirilerinin dostu ve yardımcılarıdır. Hz. İlyas denizde Hz. Hızır ise karada darda ve zorda kalanların imdadına ve yardımlarına koşmaktadırlar. Hızır ve İlyas yılda bir gün gül ağacının altında buluşurlar ve o buluşmaya da kendi isimlerinin birleşmesiyle oluşan Hıdırellez denilmektedir. 

Hızır Orucu ise Kuranı Kerimin insan suresinin 7-8-9 ayetleri gereği Allah rızası için Hak aşkına tutulur. Bu ayetler ise Hz. İmam Ali ve Hz. Fatıma anamız hakkındadır.

Hakk Resulü, On sekiz bin âlemin Muhammed Mustafa’sına göre bu ayetler;

7. Onlar ki, verdikleri sözü yerine getirirler ve kötülüğü her yeri kaplayan bir günden korkarlar.  

8. Onlar, kendi canları çekmesine karşın yoksula, yetime ve esire seve seve yemek yedirirler.

9. Ve derler ki, biz sadece Allah rızası için doyuruyoruz. Sizden bir karşılık ve teşekkür beklemiyoruz.

Şahı Velayet Hz. İmam Ali ve Hz. Fatıma Anamızın çocukları olan hidayet ışıkları Hz. İmam Hasan ve Hz. İmam Hüseyin çocuk yaşta hastalanırlar ve uzun süre iyileşemezler bunun üzerine Hazreti Peygamber Efendimizin isteği ve buyruğu üzerine Şah-ı Velayet Hz. İmam Ali ve Hz. Fatma anamızdan çocuklarının iyileşmeleri için (Nezir) üç gün adak orucu tutmalarını ister. Üç günün akşamı oruç açma vaktinde kapılarına önce yoksul, sonra yetim ve son günde esir kılığında biri gelerek yiyecek ister.  Yiyeceklerinin çoğunu verirler kendileri de çok az bir yiyecekle oruçlarını acarlar. Oruçlarını tamamlarlar ve çocukları olan Hz. İmam Hasan ve Hz. İmam Hüseyin iyileşirler. Bu durumu Hakk Resulü Peygamber olan dedelerine anlattıklarında Hz. Peygamber Efendimiz yoksul, yetim ve esir olarak üç değişik kılıkta gelen kişinin aslında Hz. Hızır olduğunu söyler. Hz. Hızır’ sizi sınava çekti ve sizde sınavı kazandınız. Böylece Yüce Allah da çocuklarınıza şifa vermiştir diye buyurmuştur.

Alevi İslam da Alevi Bektaşi geleneğinde bu olaya olan inanç gereği ve Hz. Hızır’a duyulan sevgi gereği genel olarak şubat ayının belirli günlerinde veya 13-14-15 günlerinde Hızır orucu tutulur.

Hızır orucunda yas yoktur. Sadece oruç tutulur. Oruç açıldığında bir sonraki orucun başlandığı ana kadar yeme içme serbesttir.

Bazı yörelerde Hızır orucunu üç gün tutan bekar kişilerin üçüncü günde su içmeden niyet ederek yatması durumunda, rüyasında evleneceği kızın ya da erkeğin kendisine su vereceğine inanılır.

Cenabı Hakk, Her oruç gibi, Hızır orucunu tutan canların da dilde dileklerini gönülde muratlarını dergâhı izzetinde kabul ve makbul eylesin. Tutulan oruçları, dağıtılan lokmaları, kesilen kurbanları yakılan çerağları, hizmet sahiplerinin de hizmetlerini Cenabı Hakk dergâhında kabul ve makbul eylesin.

Cenabı Hakk , Şan ve şerefi yüce olan Kur'ân dan, Peygamber Efendimizin şefaatinden ve Ehlibeyt’ ten bizleri ayırmasın.  Birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşliğimiz daim olsun.  

Yetiş Carımıza Ya Boz Atlı Hızır,

sen daima yar ve yardımcımız ol.