MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN) - Samsun Tabip Odası Başkanı Sema Aydoğdu, Kavak ilçesi Köseli mahallesindeki çimento fabrikasının halk sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Aydoğdu, "Ülkemizin en büyük sorunu kuraklık iken, bir litre su bile vazgeçilmezimiz iken bütün köyü susuz bırakacak böyle bir iznin verilmiş olması düşündürücüdür. Bu durum sağlık sorunları yaşanmasına neden olacaktır" dedi.

Edirne’de Avrupa Kürek Şampiyonası başladı Edirne’de Avrupa Kürek Şampiyonası başladı

Samsun'un Kavak ilçesi Köseli mahallesindeki çimento fabrikasının çevreye ve köyde yaşayan tüm canlılara zarar vereceğini belirten Samsun Tabip Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve SAMÇEP ortak basın açıklaması düzenledi.

"Kamu yararı bu ocağın iptalini gerektirmektedir"

Samsun Tabip Odası Başkanı Sema Aydoğdu şunları söyledi:

"Samsun ve ilçelerinde yıllardır çeşitli çevre sorunları yaşanmaktadır. Bu çevre sorunlarının en önemlilerinden biri de Kavak Köseli köyünde yaşanan sorunlardır. Köseli köylüleri 2004’lü yıllardan bu yana, köylerinde tarım arazileri üzerine kurulan çimento fabrikasının insana, doğaya ve tüm canlılara verdiği zararla mücadele etmektedir. Bitki dokusunu ve ormanları tahrip eden, insana ve tüm canlılara büyük zararlar veren çimento fabrikası, çalışmalarına gerekli önlemleri almadan devam etmektedir. Ayrıca, Köseli köylülerine, çimento fabrikasının işgal ettiği bölgedeki tarla ve arazileri için 20 yıl geçmesine rağmen hiçbir ödeme yapılmamıştır. Bu da anlaşılamaz bir durumdur. 20 yıldır köylülerin mücadelesi mahkemelerde devam etmektedir. Böylesi yoğun çevre sorunları yaşayan Köseli Köyüne, üstelik Köyün su kaynağının bulunduğu vadiye taş ocağı yapılmak istenmekte, ağaç ve orman kesimi devam etmektedir. Aynı vadide daha önce 3 taş ocağı işletme ruhsatları mahkemelerce iptal edilmişken 'yeni bir taş ocağı için ÇED gereksizdir' diyerek izin verilmiştir. Su kaynaklarına rağmen önce verilen mahkeme kararlarını hiçe sayarak böyle bir izinin verilmesi yasalara uygun değildir. Ülkemizin en büyük sorunu kuraklık iken, bir litre su bile vazgeçilmezimiz iken bütün köyü susuz bırakacak böyle bir izin verilmiş olması düşündürücüdür. Bu durum halk sağlığını tehdit edecek, sağlık sorunları yaşanmasına neden olacaktır. Söz konusu taş ocağının yapılmak istendiği vadiden gelen su kaynağı, köylülerin su ihtiyacını karşılamakta, hayvanların su ihtiyacını karşılamakta ayrıca 7 mahalle bu sudan yararlanmaktadır. 7 mahalle arazi sulamasını bu kaynaktan yapmaktadır. Köseli köyü susuz bırakılamaz, kamu yararı bu ocağın iptalini gerektirmektedir."

Kaynak: anka