Aralarında sanatçıların ve müzik endüstrisi yetkililerinin yer aldığı 1400 kişi, imza toplayarak İsrail'in 7-12 Mayıs'da İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenecek şarkı yarışmasına katılmasına izin verilmemesini talep etti. 

Sanatçılar, İsrail'in katılımının engellenmemesi durumunda Finlandiya'nın yarışmadan çekilmesini de istedi. 

Finlandiya'nın kamu yayımcısı Yle, yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği'nin (AYB) alacağı tutumun yakından takip edildiğini aktardı. 

Bildiriye imza atan yazarlardan Lukas Korpelainen, ülkede İsveççe yayımlanan Hufvudstadsbladet gazetesine, "İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılıp imajını düzeltmeye çalışmasının" doğru olmadığını savundu. 

İsrail'in katılmasını istemeyen ve bildiriye imza atanlar arasında, Finlandiya'yı 2011'deki Eurovision'da temsil eden müzisyenler Olavi Uusivirta, Paleface ve Axel Ehnström de yer alıyor.

Sanatçılar, Yle'nin Ukrayna savaşı nedeniyle 2022'de Rusya'nın Eurovision'dan men edilmesi için çağrı yapan ilk yayıncılardan biri olduğunu hatırlatarak, Gazze savaşında böyle bir adım atılmamasını "çifte standart" diye niteledi. AYB daha sonra Rusya'nın yarışmaya katılmasına izin vermemişti.

Öte yandan AYB'den aralıkta yapılan açıklamada, yarışmanın siyasi olmadığı ve 50 yıldır Eurovision'a katılan İsrail'in İsveç'teki müsabakada da yarışacağı bildirilmişti.

Moldova’dan Gagavuzya’ya baskıda son halka: Başkan Gutul’a yargı sopası Moldova’dan Gagavuzya’ya baskıda son halka: Başkan Gutul’a yargı sopası

Bunun üzerine İzlandalı sanatçılar da ortak bildiri yayımlayarak İsrail'in katılımının boykot edilmesini istemişti. Sanatçılar, İsrail'in katılması durumunda İzlanda'nın yarışmadan çekilmesini talep etmişti. 

Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 10 bini çocuk, 7 bini de kadın en az 23 bin 357 kişi öldürülürken, 59 bin 100 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 520'si asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Editör: Balcan Hande