(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Acil önlem alınmazsa önümüzdeki yıl 50 binden fazla çiftçimiz tarım ve hayvancılıktan ayrılabilir. SGK sistemine göre, Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 olan çiftçi, 2024 yılında 450 bin civarına geriledi. Önümüzdeki yıl çiftçi sayısı 400 binin de altına inebilir. Bu bir beka meselesidir” dedi. 

Erhan Adem, tarım ve hayvancılığı ekonomik nedenler dolayısıyla bırakmak durumunda kalan çiftçilere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Adem’in açıklaması şöyle:

''Acil önlem alınmazsa önümüzdeki yıl 50 binden fazla çiftçimiz tarım ve hayvancılıktan ayrılabilir. SGK sistemine göre, Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 olan çiftçi, 2024 yılında 450 bin civarına geriledi. Önümüzdeki yıl çiftçi sayısı 400 binin de altına inebilir. Bu durum sürdürülebilir değildir. Acil önlem almamız gerekiyor. Bu bir beka meselesidir. Çiftçiler artık zararlarını yönetemez durumda. Çiftçi geçmiş yıllarda ürün fiyatı yüksekse hangi üründen para kazanacaksa o ürünü ekiyordu. Şimdi ise hangi ürün ekerse eksin devamlı zarar veriyor. Hal böyle olduğunda da her yıl, ortalama 35 bin civarında çiftçi tarım ve hayvancılık sektöründen uzaklaşmak zorunda kalıyor. Önümüzdeki yıl bu rakamın 50 binin üzerinde olacağını öngörüyoruz.

"Çiftçinin topraklarını terk etmesi, geleneksel tarım bilgisinin kaybı demektir”

Vergi kaçakçıları Maliye kıskaçında! Vergi kaçakçıları Maliye kıskaçında!

Çiftçilerin toplam borcu 800 milyar liraya dayandı. Verilen devlet desteği çok yetersiz. Bu tablo çiftçilerinin üretimden ayrılmasına, hayvancılık sektöründen çıkışına neden oluyor, vatandaş açısından da et, süt, meyve-sebze gibi temel gıda fiyatlarının sürekli artmasına neden oluyor. Yani kaybeden sadece çiftçimiz değil, tüm ülkece kaybediyoruz. Tarım sektörü sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel de bir değerdir. Çiftçinin topraklarını terk etmesi, geleneksel tarım bilgisinin ve yaşam anlayışının da kaybı demektir. Bu nedenle, tüm siyasi partiler ve ilgili kuruluşlar, ivedilikle bir araya gelmeli ve Türk tarımını kurtarmak için ortak bir strateji oluşturmalıdır. Zaman kaybetmeden harekete geçmeliyiz."

Kaynak: anka