(ANKARA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç'in doğum yardımı teşviklerinin neden artırılmadığı sorusuna “Kanun değişikliği gerekmektedir” yanıtını verdi. Göktaş'ın yanıtına tepki gösteren Meriç, AKP hükümetinin doğum yardımını ‘ilk altın devletten’ sloganıyla duyurduğu 2015 yılında 300 TL olan yarım altının fiyatının bugün 9 bin liraya ulaştığına dikkat çekerek “Eğer mevzuatta güncelleme yapmak gerekiyorsa Yüce Meclisimize bu kanun getirilir, grubu bulunan tüm partiler gönülden destekler” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, temmuz ayında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a nüfus artışı teşviklerinin neden artırılmadığı hakkında soru önergesi vermiş ve "Canlı doğum yardımlarının 9 yıldır zamlanmadan sabit tutulmasının gerekçesi nedir? 2015-2023 yılları arasında Bakanlığınız tarafından kaç aileye ne kadarlık canlı doğum yardımı yapılmıştır? 'İlk altın devletten' sloganıyla başlattığınız doğum yardımlarının yarım altın fiyatının 26’da 1’i oranında kalması nedeniyle yeniden bir güncelleme yapmayı planlıyor musunuz? Türkiye’de doğurganlığı artırmak, çocuk yapmayı teşvik etmek için planladığınız daha etkili çalışma var mıdır? Var ise detayları nelerdir" diye sormuştu.

"Kanun değişikliği gerekmektedir"

Uğur Dündar, Reha Muhtar'ın Durumunu Paylaştı! Uğur Dündar, Reha Muhtar'ın Durumunu Paylaştı!

Meriç'in soru önergesini yanıtlayan Göktaş, 2015-2023 yılları arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 8 milyon 723 bin 895 çocuk için 8 milyon 390 bin 99 anneye toplam 3 milyar 730 milyon 829 bin 708 TL tutarında doğum yardımı yapıldığını belirterek "Doğum yardımı programı 633 sayılı Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 üncü maddesinden hareketle 23/5/2015 tarihli ve 29364 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5/5/2015 tarihli ve 2015/7695 sayılı Doğum Yardımı Yönetmeliği kapsamında yürütülmekte olup tutar artışına ilişkin Kanun değişikliği gerekmektedir" dedi.

Bakan Göktaş'ın açıklamasını değerlendiren Meriç, şunları kaydetti:

"15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için AKP hükümetinin 'ilk altın devletten' sloganıyla duyurulan doğum yardımı, 2024 itibarıyla hala birinci çocukta 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için 600 TL seviyesinde kaldı. 2015'te yarım altın 300 liraydı, aradan 9 yıl geçti ve yarım altının fiyatı 9 bin liraya yaklaştı.

Bakan Mahinur Göktaş, soru önergesine verdiği cevapta 'Tutar artışı yapılması için kanun değişikliği gerekmektedir' diyor. Ülkemizi ve halkımızı doğrudan etkileyen, gelecekte var olup olmayacağımızı tartıştıran böylesine önemli bir konuda verilecek cevap, 'Kanun değişikliği' midir? Eğer mevzuatta güncelleme yapmak gerekiyorsa Yüce Meclisimize bu kanun getirilir, grubu bulunan tüm partiler gönülden destekler."

 

Kaynak: anka