Zeytinyağı Müzayedesi Düzenlendi. Soyer: Zeytin Ağaçlarına Sonuna Kadar Sahip Çıkacağız
SOYER: ZEYTİN BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Tunç Soyer, müzayedede şöyle konuştu:
“Ekonomi ile ekoloji arasında bağ olmak zorundayız. Bağ yoksa o zaman biz, ekonomi uğruna ekolojiyi feda ediyoruz demektir. Böyle olursa ekonomiyi de feda etmişiz demektir. Eğer tarım yapacaksak doğa ile uyumlu; yeraltı kaynaklarımızı, suyumuzu iyi kullanmak zorundayız. Aksi takdirde bu toprak, bereketini kaybeder, bizi aç bırakır. Bu toprakların bereketine, gücüne, zenginliğine inanarak, saygı duyarak tarım yapmaya çalışıyoruz. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ diyoruz. Zeytin, ölümsüz ağaç... Biz ona sahip değiliz, o bize sahip. Biz geçip gideceğiz. Ama insanlık tarihi, ağaç olarak önce zeytinle tanışmış ve zeytine şükran duymuş. Zeytin, beslemiş, doymuş, iyileştirmiş. Zeytin çok kıymetli. Müzayede niye yapılır; çok kıymetli bir şeyin kıymetini ölçemezsiniz, artık ona kim ne takdir ediyorsa kendisi takdir etsin diye yaparsınız. İlkini Seferihisar'da yaptık. 200 yaşın üzerinde zeytin ağaçlarını saydırdık. 500 civarında zeytin ağacı tespit ettik. Hele bir tanesi vardı ki bin 800 yaşında. Adına Buket Uzuner'in kitabındaki ninenin adını koyduk, ‘Umay Nine’ dedik. Çünkü bilge ağaç, bize öğreteceği çok şey var. Zeytin bizim için çok kıymetli.”
“SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ"
Zeytin ağaçlarını korumaya devam edeceklerini belirten Soyer, “Çok şanslıyız. Bu güzelim coğrafyada böyle büyük bir hazine ile beraber yaşıyoruz. Diliyorum ki çocuklarımızı, torunlarımızı yine yaşatmaya devam edecek bu kutsal ve bilge ağaç. Sonuna kadar sahip çıkacağız. Kanunlar çıkartmaya çalışıyorlar, duyuyoruz. Asla bırakmayız. Biz sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.
UMAY NİNE’NİN ZEYTİNYAĞI 75 BİN LİRAYA SATILDI
Başkan Soyer de müzayedeye katılarak zeytinyağı aldı. İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı ise Bergama Ayaskent İrfan Kırdar Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri tarafından üretilen yağı müzayededen satın aldı. Bin 800 yıllık Umay Nine isimli zeytin ağacından elde edilen zeytinyağı ise 75 bin liraya alıcı buldu.
Başkan Soyer, “İçindeki zeytinyağı, Magna Carta yazılmadan önce, İstanbul fetihten önce ağacında meyvesini veriyordu, o meyvenin zeytinyağı. Evin başköşesine koyacaksınız. Bu, dile kolay bin 800 yaşında” diye konuştu.
Müzayedede İzmir’de faaliyet gösteren Ödemiş Demircili, Menderes Değirmendere, Gödence, Zeytinli Gölcük, Ulamış, Bergama İlçe Merkezi (BERTA), Bademli, Bademler, Üçkonak, Foça, Doğanbey tarımsal kalkınma kooperatifleri ve Bergama Ayaskent İrfan Kırdar Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri tarafından üretilen zeytinyağları satışa çıkarıldı. Müzayedede, bir ila beş litre arasındaki zeytinyağları 500 ile 75 bin lira arasında alıcı buldu.
Dört günlük Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı’nın ilk günü profesyonellere ayrıldı. Fuar, yarın ve yarından sonra (28-29 Mayıs) ise ücretsiz olarak halka açılacak.
Bunlar da ilginizi çekebilir