Yurt

Zeliha Aksaz Şahbaz: "Samsun Şehir Hastanesine gidilip gelinecek henüz yol bile yok"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, "İnsanlarımızın kendi mahallelerinde yürüyerek ulaşabildikleri hastaneler kapatılarak şehir hastanelerine aktarılıyor hizmeti. Fakat burada ulaşım anlamında çok büyük bir sıkıntı var. Nedense Sağlık Bakanlığı son dönemde önce hastane yapıyor. Sonra neredeyse hastane bedelinden fazla bir bedelle ulaşım sağlamaya çalışıyor. Şehir dışına yapılan şehir hastanesiyle böyle hastane bedelinin üzerinde bir tramvay projesi var" dedi.

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, "İnsanlarımızın kendi mahallelerinde yürüyerek ulaşabildikleri hastaneler kapatılarak şehir hastanelerine aktarılıyor hizmeti. Fakat burada ulaşım anlamında çok büyük bir sıkıntı var. Nedense Sağlık Bakanlığı son dönemde önce hastane yapıyor. Sonra neredeyse hastane bedelinden fazla bir bedelle ulaşım sağlamaya çalışıyor. Şehir dışına yapılan şehir hastanesiyle böyle hastane bedelinin üzerinde bir tramvay projesi var" dedi.

CHP’nin kuruluşunun 101'inci yıl dönümü dolayısıyla Samsun’a gelen Zeliha Aksaz Şahbaz; CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ve İl Başkanı Mehmet Özdağ ile birlikte inşası devam eden Şehir Hastanesinde incelemelerde bulundu.

Zeliha Aksaz Şahbaz, şunları söyledi:

"Samsun Şehir Hastanesinin şu anda inşa bölgesindeyiz. Gördüğünüz gibi Samsun Şehir Hastanesi neredeyse tamamlanmak üzere. 1200 yataklı olarak planlanmış ve yapılan bir hastane. Samsun'da bu hastanenin yapıldığı bölge Canik ilçesinde, 6 köyün mera, arazisi üzerine yapılmış ve hastaneyle birlikte etrafında yapılacak bir binalarla, yerleşim alanlarıyla bu köylerin kullandıkları mera imara açılarak kullanılır hale gelecek ve meralıktan çıkacak. Böyle bir kayıp yaşanacak. Bu hastane yapılıyor neredeyse tamamlanmak üzere. Fakat yol boyunda gördüğünüz gibi hastaneye bir yol şu anda yapılmış değil, yol çalışmaları devam ediyor. 1200 yataklı olduğunu düşünürsek günde en az 20-25 bin kişinin buraya gelip çalışması ve tedavi için hizmet almak üzere ulaşım gereksinimi var. Fakat şu anda henüz yol yok. Buraya bir tramvay hattı yapılması planlandığını biliyoruz. Bunun ihalesi yapıldı. 2025 yılından sonra 5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Peki bu kadar süre içinde buraya 20 bin, 25 bin kişi nasıl ulaşacak? Henüz bir toplu ulaşım mümkün değil bu bölgeye. Yol bile yok. Henüz kazı aşamasında yapım aşamasının çok başında.  Hastanelerin önemli olan ulaşılabilir olmasıdır.

Sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir olması çok önemlidir, şehir hastaneleri uygulamalarında yapılan büyük devasa hastaneleri karşılığında şehir içindeki hastanelerin kapatıldığını biliyoruz. İnsanlarımızın kendi mahallelerinde yürüyerek ulaşabildikleri hastaneler kapatılarak şehir hastanelerine aktarılıyor hizmeti. Fakat burada ulaşım anlamında çok büyük bir sıkıntı var. Onun dışında bu hastanelerin kapatılması da sağlık hizmetine erişimi önünde en büyük engel. Bu kadar büyük bir hastanenin yönetimi tedavi hizmetlerinin zorluğu yanında bir de böyle bir engel var. Bunu biz kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Nedense Sağlık Bakanlığı son dönemde önce hastane yapıyor. Sonra neredeyse hastane bedelinden fazla bir bedelle ulaşım sağlamaya çalışıyor. Biz bunu Bursa Şehir Hastanesi'nde de gördük. Şehir dışına yapılan şehir hastanesiyle böyle hastane bedelinin üzerinde bir tramvay projesi var. Burada da görüyoruz."