Yunus Emre'den Bakan Bozdağ'a 'Cemal Kaşıkçı' Sorusu: Şimdi Ne Yapacaksınız?
“RİYAD CEZA MAHKEMESİ BİRİNCİ ORTAK DAİRESİ’NİN GEREKÇELİ KARARINDA AKILLARA DURGUNLUK VEREN İFADELER YER ALIYOR”
Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı'na bağlı Riyad Ceza Mahkemesi Birinci Ortak Dairesi'nin gerekçeli kararında ise akıllara durgunluk veren ifadeler yer almaktadır. Suudi Arabistan'dan gelen resmi yazıda, dosyada isimleri geçen Ahmet Bin Abdülaziz El Cunubi, Halit Bin Yahya El Zahrani, Muhammed Bin İbrahim El Zeyd ve Ubeyd Bin Gazi El Asaadi'nin Türkiye ile varılan ikili anlaşma çerçevesinde soruşturma yapmak amacıyla kurulan Suudi-Türk ortak soruşturma ekibi içinde yer aldığı belirtilmektedir.
Suudi Arabistan Başsavcılığı, söz konusu dört görevli hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararının verildiği belirtilmiştir. Başsavcılık, ayrıca ‘Anılanlar hakkında usul ve esas açısından tüm nizami gerekenlerin alındığı görülmüştür’ diye ifade etmektedir. Daha da vahimi, Suudiler dava dosyasının nihai bir şekilde kapatılmasına karar vermişlerdir.
“YAŞANANLAR, KAŞIKÇI DOSYASININ SUUDİ ARABİSTAN’A DEVREDİLMESİNDEKİ İTİRAZIMIZIN HAKLILIĞINI ORTAYA KOYUYOR”
Yaşananlar, Cemal Kaşıkçı dosyasının Nisan 2022’de Suudi Arabistan’a devredilmesindeki itirazımızın haklılığını ortaya koymaktadır. Uluslararası ilişkilerin mütekabiliyet ilkesinin çok defa yok sayıldığı AKP iktidarları döneminde ülkemizin bir hukuksuzluğun üstünün örtülmesine destek veriyor olması, utanç vesikası olarak tarihe geçecektir. Üstelik bunun ‘petro dolar’ uğruna, ‘sıcak para’ uğruna diye yabancı basında yazılıp çizilmesi, hukukun katledilmesi kadar vahimdir. Orta yerde duran ciddi bir insanlık suçunun cezalandırılması mücadelesinden vazgeçmiş olmanın sorumluluğu, Suudi makamlarınca oynanan yargılama tiyatrosundan daha az değildir.
Buradan, ‘Yargılamanın devri Türk mahkemelerinin yetkisini ortadan kaldırmıyor’ diyen Sayın Adalet Bakanı’na sormak istiyorum; şimdi ne yapacaksınız?”
“BAKANLIĞINIZIN HERHANGİ BİR İŞ VE İŞLEMİ OLACAK MI”
Yunus Emre, önergesinde Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
“Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ikili anlaşma çerçevesinde soruşturma yapmak amacıyla kurulan Suudi-Türk ortak soruşturma ekibinin bugüne kadar yaptığı çalışmalar nelerdir?
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davası hakkında Riyad Ceza Mahkemesi Birinci Ortak Dairesi'nin gerekçeli kararında ‘Türkiye'de yargılanan dört Suudi yetkili, ortak soruşturma ekibinde görevli çıktı’ denilmektedir. Bu dört yetkilinin görev ve unvanları nedir?
Suudi makamlarının dava dosyasının nihai bir şekilde kapatılmasına ve evrakın başsavcılığa iade edilmesine karar verilmesi sonrası bakanlığınızın herhangi bir iş ve işlemi olacak mıdır?
Uluslararası hukukta da temel prensip olan istinabe yöntemi bu davada uygulanmış mıdır? Süreç ve sonuç ne olmuştur?
Suudi mahkemesinin dava dosyasını nihai bir şekilde kapatılmasına karar vermesi, Türk mahkemelerinin yargı yetkisini ortadan kaldırmak anlamına gelmekte midir?
Gelinen aşamada, dosyanın Suudilere iadesi sırasında ‘Yargılamanın devri Türk mahkemelerinin yetkisini ortadan kaldırmıyor’ sözlerinizden hareketle Bakanlığınız ne yapacaktır?”
Bunlar da ilginizi çekebilir