SEYFİ ÇELİKKAYA

(YOZGAT) - Yozgat’taki tarihi yapıların aslına uygun olarak restore edilmesi amacıyla valilik ve belediye tarafından kamulaştırılan halk arasında ''Yanan Hamam'' olarak bilinen Başçavuş Çifte Hamamı restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Son rötuşların ve çevre düzenleme çalışmalarının da yıl sonuna kadar tamamlanarak, hamam dışında şehrin ihtiyacına göre hizmete açılacağı kaydedildi.

Yozgat'ta Osmanlı, Selçuklu ve Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan bazı konak, ev ve yapılar önceki yıllarda kamulaştırıldı, bazıları ise restore edildi. Halk arasında ''Yanan Hamam'' olarak bilinen Başçavuş Çifte Hamamı’nın 2022 yılında başlanılan restore çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Açıkgöz, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi ile birlikte tarihi yapıda incelemelerde bulunup, son durumu hakkında bilgi aldı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettirilen Başçavuş Çifte Hamamı yaklaşık 10 yıl önce kamulaştırıldı, 2013 yılında da bakım ve onarımı yapılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Çapanoğlu Süleyman Bey’in Başçavuşu Halil Ağa’nın oğlu Ahmet Ağa tarafından 1825 yılında yaptırılan hamam ise 199 yıldır ayakta duruyor. Zaman zaman göçüklerin meydana geldiği hamamın bütünlüğü bugüne kadar korundu. Erkek ve kadınlar olarak iki kısımdan oluşan hamamdaki tamamlanan restorenin ardından yapılacak çevre düzenlemesi sonrasında hangi amaca yönelik hizmet vereceği belirlenecek.

Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 96’ncı yılı kutlandı Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 96’ncı yılı kutlandı

''8 milyon 600 bin liraya olan bir sözleşme yaptık ama ekonomik şartların farklılığından 11,5 milyona kadar çıktı''

Vakıflar Sivas Bölge Müdürü Cemal Karaca, restore çalışmalarına 15 Ağustos 2022 tarihinde sözleşme yapılarak başlanıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Üzerinde ağaçlar büyümüş, artık çaresiz kalmış noktada hamdolsun el geldi, devletin eli, milletin desteği, vakıfların, böylece takriben 8 milyon 600 bin liraya bir sözleşme yaptık ama ekonomik şartların farklılığından 11,5 milyona kadar çıktı. Hiç önemli değil, mühim olan eserin kurtuluşuydu ve bugün itibariyle son rötuşlarını yapıyoruz. Sayın Valimizin de önderliğinde Genel Müdürlüğümüzün, valiliğimizin alacağı bir kararla fonksiyonu belli olacaktır. Şehrin ihtiyacı noktasında valiliğimizin vereceği karar çok önemli. Bundan dolayı ben ayrıyeten belediye başkanlığına da çevre düzenlemesi için teşekkür ediyorum, bize çok katkıda bulundular. Esnafımızdan ve yerli ailelerden her hususta destek aldık, Yozgat'a bu noktada minnettarız.''

''Bu eser çok yakın zamanda insanımızın hizmetine kavuşturulacak''

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan da, Yozgat’taki tarihi dokunup, korunarak gelecek kuşaklara bırakılması için başlatılan restore çalışmalarına devam edildiğine vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

''Kadim şehrimiz Yozgat ilimizde tarihi güzelliklerimizi, tarihi özelliklerimizi bir bir ortaya çıkarmaya, gün yüzüne kavuşturmaya ve insanımızla buluşturmaya devam ediyoruz. Bugün de yaklaşık 200 yıla varan mazisi olan ‘Çifte Hamam’ ya da ‘Başçavuş Hamamı’ ya da insanımızın söylemiyle ‘Yanan Hamam’ restorasyon çalışmalarını yerinde görmek üzere Vakıflar Bölge Müdürümüz, Yozgat Belediyemizden arkadaşlarımız, kültür müdürümüz ve ilgili arkadaşlarımızla birlikte buradayız. Restorasyon çalışmalarının sonuna yaklaştık. İnşallah bu eser ta 1978’den bu tarafa yanmış, yıkılmış olarak ortada kalan bu eser çok yakın zamanda insanımızın hizmetine kavuşturulacak."

 

Kaynak: anka