SEYFİ ÇELİKKAYA

(YOZGAT) - Yozgat’ta kurulan pazarda kendi ürettiklerini satan köylüler, alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşların nakit alışveriş yapamadığını, kredi kartı olmadığı için satış yapamadıklarını ifade etti. Bir pazarcı, "Peynirimiz, balımız, patımız, zeytinimiz her çeşit var ama vatandaş yok. Pazarlar ucuz ama pazarda kredi kartı olmadığı için herkes marketten alıyor. Az az alıyor, az az tüketiyor, pazarlar tüm bitti. Mazot maliyetleri yüksek, köylü ineklerini satıyor, sütü satacak yer bulamıyor" dedi.

Yozgat Belediyesi Kapalı Pazar Yeri ve Sosyal Tesisleri'nde her hafta salı günü köy ürünleri pazarı kuruluyor. Mevsimine göre ürettikleri sebze ve meyvenin yanı sıra yoğurt, peynir, tereyağı, pekmez ve bal gibi ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlayan köylüler, alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşların nakit alışveriş yapmaması nedeniyle dertli.

"Piyasadan ucuz"

Ürettiği bal ile birlikte bahçesinde yetiştirdiği domates ve biberi satmak için pazarda tezgah açan Ali Sarı, "Pazarın durumu gördüğünüz gibi, köylünün yoğurdu, sütü bittikten sonra burası bu kadar, bir saat sonra dağılır. İlgi tabii ki var, köylünün domatesi, biberi, fasulyesi, salatalığı olduktan sonra biraz kalabalık oluyor. Piyasadan ucuz. Markette domates 30-40 lira burada 20 lira. Biber 40-50 lira, burada 25 lira" dedi.

"Köylü ineklerini satıyor"

Yaptığı peynirleri satan Abdullah Alataş da maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle köylünün besiciliği bırakmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:

Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 96’ncı yılı kutlandı Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 96’ncı yılı kutlandı

"Peynirimiz, balımız, patımız, zeytinimiz her çeşit var ama vatandaş yok. Pazarlar ucuz ama pazarda kredi kartı olmadığı için herkes marketten alıyor. Az az alıyor, az az tüketiyor, pazarlar tüm bitti. Mazot maliyetleri yüksek, köylü ineklerini satıyor, sütü satacak yer bulamıyor. Esnaf bedava alıyor, marketler sütü. Kredi damızlığa veriyorlar, kooperatiflere veriyorlar, onlar da ucuza alıyor sütleri. Çoğu hayvanlarını satıyor. Yem pahalı, arpa pahalı, saman pahalı, hiç kimse de yapmaya gönlü yok yani bu gidişatla, yakında da herhalde biter tüm pazarlar."

 

Kaynak: anka