Gündem

Yol Güvenlik Uzmanı Mert İntepe’den bayram tatilinde yola çıkacaklara uyarılar: Uykusuz yola çıkmayın, emniyet kemerinizi takın, araç bakımınızı yaptırın

Yol Güvenlik Uzmanı Mert İntepe, bayram tatilinde on, beş milyon arası aracın yollarda olacağına dikkat çekerek, güvenli bir yolculuk için araç bakımlarının yaptırılması, uykusuz yola çıkılmaması, otobüs yolculukları da dahil olmak üzere mutlaka emniyet kemeri takılması uyarılarında bulundu.

(ANKARA)- Yol Güvenlik Uzmanı Mert İntepe, bayram tatilinde on, beş milyon arası aracın yollarda olacağına dikkat çekerek, güvenli bir yolculuk için araç bakımlarının yaptırılması, uykusuz yola çıkılmaması, otobüs yolculukları da dahil olmak üzere mutlaka emniyet kemeri takılması uyarılarında bulundu.

Yol Güvenlik Uzmanı Mert İntepe, bayram tatiliyle beraber yaşanabilecek trafik kazalarına karşı yolcu ve sürücülere uyarılarda bulundu. İntepe, trafikte yaşanan kazalar, ölümler ve hazırlıksız yakalanılan durumlar hakkında ANKA Haber Ajansı’na konuştu. İntepe şunları söyledi:

“Ülkemizde trafik kazaları bayramdan önce ve bayramdan sonra da en az bayram kadar yüksek sayıda ölüme ulaşıyor. Bilgiyle duyguyu birleştirmek zorundayız. Siz, hayatınıza, hayallerinize ve bayram tatilinize, sevdiklerinizle beraber giderken, sevdiklerinizin yanına giderken geri dönmeyle ilgili bir trafik planınız yoksa, akılcı bir yaklaşımınız yoksa inanın bana bayram gerçekten bir çile olmaya başlar. Bir taraftan da aracınız hazır değilse siz de bayrama hazır değilsinizdir. Aracınızın teknik bakımına önem göstermezseniz yolda kalabilirsiniz. Yazın bu sıcaklıklarda arabalarda arıza problemi çok yüksek seviyede olabilir.

“Trafik kazasını bitirmek zor ama ölümlü trafik kazalarını azaltabilirsiniz”

Hepimizin ağzında kulağında bilgisi olan, gözünde, duyduğunda, okunduğunda şu var; takip mesafesini arttırın, cep telefonu kullanmayın, hız limitlerine dikkat edin, gece sürüşü yapmayın, yorgun yola çıkmayın gibi böyle üç dört maddelik klasik tavsiyeler var. Bunları yaparak da yola çıkıyorlar ama yine kaza bitmiyor. Trafik kazasını bitirmek çok zordur ama ölümlü trafik kazalarını azaltabilirsiniz. O zaman da arka koltukta emniyet kemeri takmak bizim için ve ülke için yasal zorunluluktur. Otobüs yolculuklarında muhakkak bir emniyet kemeriyle hareket ediyor olmanız lazım. Otobüs sürücüsü yorgun olabilir, uykusuz olabilir, dalgın olabilir, bir kazaya karışabilir ama ‘emniyet kemeriniz varsa otobüs kazasından da kurtulma şansınız var’ diyoruz.

“İnsan, beyni göz açıkken de uykuya geçer”

Gece, sabaha karşı günün ilk aydınlanan saatlerinde güneşin tepeye vurduğu anda yolda olmak uykuyu getirebilir. Geriye dönük bir haftalık uyku zaman dilimi içinde az uyuduğunuz günler, geceler varsa aslında uykuya borcu demektir. Uykuya olan borcunuzu maalesef direksiyon başında koltuğunuzda reaksiyonlarınızın yavaşlaması, kan dolaşımınızın yavaşlamasıyla uyku haliniz gelir. Gözünüz açıkken beyniniz uykuya geçebilir. O yüzden de diyoruz ki insan, beyni göz açıkken de uykuya geçer.

Otoyollarda hıza dikkat edilmeli

Genelde hafif ticari grup araçlar ile otomobillerin karıştığı kazaları sayısal olarak fazla görüyoruz. Çünkü yılın büyük bir bölümünde özel otomobilini kullanmayan insanlar bile otomobilleriyle bir tatile ya da memleketlerine doğru hareket etmeye başlıyorlar. O arada tabii otobüs ve şehirler arası taşımacılık, yük taşımacılığı ve yolcu taşıma da devam ettiği için tartışmalar meydana geliyor. Şehirler arası güzergah kapalı hat, pek olmaz. Şehir içlerinde olabilir ya da bayramın ilk günü trafiğe çıkması yasaklanan araçlar olabilir. ‘Yolda yirmi bin polis hizmet verdi ya da otuz bin polis bayramda hizmet verdi’ deniliyor. Dünyanın başka ülkelerinde o tip bölgelerde ve bayramlarda da hiçbir polis, otuz bin polis yolda kimseye hizmet vermiyor. Bizim ülkemizde maalesef otoyol hızları arttırıldı. Bu nedenle bu yıl kazalar yüzde otuz arttı. Birinin buna bakıp değerlendirmesi lazım. Otoyol hızlarımızı, gittiğimiz şeridi ayarlamadığımız ve şeridimize göre hızımızı ayarlamadığımız sürece hız kazasından ölüme giden bir yolculuk başlayabiliyor.”

“Yol emniyeti sizinle başlar”

Yaz sıcak gelmesiyle beraber aracınızın içerisinde çakmak, deodorant, mercek görevi görebilecek ısıyı yükseltebilecek parfümler olmamalı. Bunlar ısıyı yükseltip yangın çıkarabilme ve problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Durduğunuz zaman camlarınızı iki üç parmak açık bırakın, çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı arabada bırakmayın, bagajınızı yerleştirirken de yolda lastiğinizin patlayacağını düşünerek krikoya ve stepneye ulaşılır şekilde bagajı ayarlamaya çalışın lütfen. Çünkü yolda ve başınıza bir iş geldiğinde bütün bagajı indirmek gerçekten farklı bir emniyetsiz ortam yaratıyor. Başka araçlar gelip size çarpabiliyor. Genel olarak baktığımızda yol emniyeti, yol güvenliği sizinle başlar ve araca binmeden başlar. Araca binmeden evvel araç kullanmayı, seyahatinizi planlamayı, bu seyahat kaç kilometre, ne kadar sürecek, nerede mola vereceksiniz, bu konularda plan içerisinde olmalısınız. Gerçekten düşünmelisiniz.

"Yağmurda hızınızı düşürün”

Bütünsel olarak bakmamız gerektiğinde, bana göre on, on beş milyon arası otomobil, otobüs, motosiklet, kamyon yollarda olacaktır bu bayramda. Kazaların kara noktaları vardır. Afyon bölgesi, Adapazarı, Sakarya, Antalya, Eskişehir, Bilecik, Bozhöyük bölgelerine baktığımızda korkunçtur. İzmir, Marmara Bölgesi'nin yollarındaki geniş olmak rağmen çok yüksek kazalar oluyor. Bana göre arada bir yağmur gelebileceğini düşünüyorum on günlük zaman içerisinde. Lütfen, yağmurda hızınızı düşürün kendi şeridinizde kalabilecek gibi hareket edin.”