Güncellenen Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Atlas verilerine göre, bu yıl hem 4 yıllık hem de 2 yıllık üniversitelere eksi netle giren öğrenci var.  

üni3

TYT ve AYT toplamında eksi 2 net yapan bir öğrenci Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne yerleşti. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, 4’ü devlet olmak üzere 83 tane üniversite bölümüne öğrencilerin 0 ya da eksi net ile yerleştiğini söyledi. 

üni1

Baraj kaldırılınca böyle bir sonucun çıkacağı belliydi” diyen Ünsal şunları da ekledi:
“YÖK’ün puan barajını kaldırmasıyla birlikte Türkçe veya matematikten yarım net yapan öğrencinin puanı hesaplanabiliyor. Yani TYT’de bu iki dersten yarım net yapan bir adayın diğer derslerde hepsini yanlış yapsa bile puanı hesaplanabiliyor. Eskiden bu eksi netlerle girilebilen bölümlerin 4 yıllıkları için 27 net, 2 yıllıkları için de 8.75 net yapmak gerekiyordu. Genellikle de bu bölümler boş kalıyordu. Dolayısıyla bu durum üniversiteye yerleşen öğrenci profilinin biraz daha düşmesi anlamına geliyor. Barajın kaldırılmasına karar verildiğinde bunu bekliyorduk ancak öğrencilerin tercih yapma cesareti daha az olur diye düşünmüştük. Az tercih edilen bölümler için cesurca tercih yapmışlar. TYT’de 50 bine yakın eksi puana rağmen tercih yapan öğrenci var. Bence toplamda eksi net yapan öğrencinin puanını hesaplamak algoritmik olarak yanlış. Aday, Türkçe veya matematikten yarım net çıkarmak zorunda. Geri kalanın hepsi yanlış olsa da tercih yapabiliyor. AYT’de de yarım net yeterli olabiliyor. Barajın olmadığı bir sınavda bunlar normal gelişmeler. Öğrencinin toplam neti üzerinden de bir kriter konulmalı diye düşünüyorum.”

Bursa Osmangazi'de coşkulu 1 Mayıs yürüyüşü Bursa Osmangazi'de coşkulu 1 Mayıs yürüyüşü

üni2

Üniversitelere giriş adımlarında baraj kalkmadan önce 4 yıllık bölümler için en az 27 net, 2 yıllık bölümler için en az 8,75 net yapmak zorunluydu.

Baraj uygulaması, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin talebi üzerine hükümetin harekete geçmesiyle beraber geçtiğimiz yılın şubat ayında kaldırılmıştı.