'YKS ek yerleştirme ne zaman 2020?', 'YKS ek tercih kılavuzu yayınlandı mı?', 'YKS ek tercih tarihleri belli oldu mu?', 'Üniversite ikinci yerleştirme boş kontenjanları nasıl öğrenilir?'sorularının yanıtları sosyal medyada gündem oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek tercihleri ile ilgili yapılacak açıklamalar merakla bekleniyor. Üniversite sınavına giren adaylar YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerini yaptı. Şimdi ek tercih döneminin ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Detaylar haberimizde...
YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN 2020?
YKS ek tercihlerinin ne zaman yapılacağı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Üniversitelerde 29 Ağustos - 06 Eylül 2020 tarihleri arasında e-kayıt işlemleri; 31 Ağustos - 05 Eylül 2020 tarihleri arasında ise asıl kayıt işlemleri yapıldı. Kayıtların ardından üniversitelerin boş kontenjanları belli olacak.
Geçen yıl YKS tercih sonuçları 6 Ağustos 2019'da açıklandı. YKS ek tercihleri ise 5-11 Eylül 2019 tarihleri arasında yapıldı. Ek yerleştirme ücreti 20 TL olarak belirlenmişti. Adaylar ek yerleştirme ücretini, 12 Eylül 2019 tarihi saat 23.59'a kadar ilgili bankalara yatırmışlardı. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılmıştı.
KİMLER EK TERCİH YAPABİLİR?
Ek yerleştirme tercihi yapabilmek için adayların 2020 YKS'ye katılmış ve yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Ancak merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giren adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
YKS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabileceklerdir.
Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekmektedir.
KAÇ KONTENJAN BOŞ KALDI?
YKS Yerleştirme Raporu'na göre, 838 bin 221 kontenjanın 781 bin 165'ine yerleştirme yapıldı, 57 bin 56'sı boş kaldı.
Rapora göre, dolululuk oranları devlet, vakıf ve KKTC'deki üniversitelerde, ayrıca lisans, ön lisans, örgün ve açıköğretim programlarında, önemli kabul edilecek düzeyde arttı.
YKS Yerleştirme Raporu'na göre, devlet üniversitelerindeki doluluk oranı yüzde 95,77, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 85,75 oldu.
Bu haber hakkında düşüncelerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz!