Galaksimizdeki milyarlarca gezegene rağmen uzaylılarla neden karşılaşmadığımız sorusu, yıllardır bilim dünyasının en büyük gizemlerinden biri olarak kalmaya devam ediyor.

Durham Üniversitesi’nden astrofizikçi Daniele Sorini ve ekibi, bu sorunun cevabının "çoklu evren" teorisinde gizli olabileceğini öne sürdü. Sorini’nin makalesi, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı.

Sorini ve ekibine göre, uzaylıları göremiyoruz çünkü onlar bizim evrenimizde değiller.

Drake denklemi gibi klasik olasılık hesaplarına çoklu evren teorisinin de dahil edilmesi gerektiğini savunan ekip, yaşama bizimkinden çok daha elverişli koşullara sahip başka evrenlerin var olabileceğini belirtiyor. Bu evrenlerde yaşam formlarının ortaya çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğu iddia ediliyor.

Araştırma, evrenlerin karanlık enerji yoğunluğuna odaklanıyor. Sorini’ye göre, evrenimizin karanlık enerji yoğunluğu, barındırdığı maddenin yalnızca #’ünün yıldıza dönüşmesine izin veriyor.

Teknik Direktör Ersin Aka Cinayetinde 13 Gözaltı! Teknik Direktör Ersin Aka Cinayetinde 13 Gözaltı!

Oysa ' oranında karanlık enerjiye sahip bir evren, yıldız oluşumunu artırarak yeni yaşam formlarına daha elverişli bir ortam sunabilir. Bu fark, bizim evrenimizin yaşam formlarının ortaya çıkması için daha düşük bir olasılığa sahip olabileceğini gösteriyor.

Sorini, bu teorinin, uzayda yaşam formlarının olmamasını açıklayan Drake denklemini tamamlayıcı bir cevap sunabileceğini düşünüyor.

Ancak Drake denklemini savunan birçok bilim insanı, Güneş benzeri yıldızların çevresindeki yaşama elverişli bölgelerde yer alan Dünya benzeri 40 milyar gezegenin, daha fazla yaşam formunun ortaya çıkması gerektiğini gösterdiğini iddia ediyor. Üstelik bu sayı yalnızca Samanyolu Galaksisi’ndeki gezegenlere dayanıyor.

Sorini’nin çoklu evren teorisi, uzaylıların neden bulunamadığına dair yeni bir perspektif sunuyor. Ancak bu teori, evrenimizde yaşamın varlığını açıklamaya çalışan bilim insanları arasında tartışmalara yol açabilir.

Editör: Balcan Hande