Yurt

Uğur Bayraktutan: "Uyutma ya da öldürme yöntemiyle hayvanları ortadan kaldırmaya yönelik bu girişimi kabul etmiyoruz"

Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan; "Uyutma ya da öldürme yöntemiyle hayvanları ortadan kaldırmaya yönelik bu girişimi kabul etmeye şiddetle direniyor 'hayır' diyoruz" dedi. Haydiko Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emel Meriç ise "Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyoruz; gelin bu kısırlaştırmaları ülkenin tüm sınırlarında yapalım. Kısa süre içinde çözebiliriz" diye konuştu.

UĞUR İSTANBULLU

(ARTVİN) - Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan; "Uyutma ya da öldürme yöntemiyle hayvanları ortadan kaldırmaya yönelik bu girişimi kabul etmeye şiddetle direniyor 'hayır' diyoruz" dedi. Haydiko Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emel Meriç ise "Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyoruz; gelin bu kısırlaştırmaları ülkenin tüm sınırlarında yapalım. Kısa süre içinde çözebiliriz" diye konuştu.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Haydiko Derneği ve Artvinli hayvanseverler AKP’nin TBMM’ye sunduğu sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifiye ilgili konuştu. CHPli Bayraktutan şunları söyledi:

"Bu hayvanlarla ilişkin bir tasarı geliyor bu hafta meclise biliyorsunuz. Yeni bir terminoloji ortaya koyuluyor ötenazi diye bir olay. Ötenazi bilimsel olarak bir insanın kendi iradesiyle, iradesine dayanarak hayatına son vermesidir. Hayvanın iradesi olmadığı için hayvanın bu konuda yaşam hakkıyla ilişkin olarak evet ya da hayır diyecek iradeyi koyamayacağı için, ötenazi kavramlarıyla hayvanların ölümünü yan yana koymak ve hayvanların canını alırken bu şekilde bilimsel bir terminolojiyi kullanmak her şeyden önce eşyanın tabiatına aykırıdır. Bu nedenle uyutma ya da öldürme yöntemiyle hayvanları ortadan kaldırmaya yönelik bu girişimi kabul etmeye şiddetle direniyor 'hayır' diyoruz. Sayın genel başkanımızın ifade ettiği gibi salı günü parlamento açıldığı gün ve hangi gün komisyona ve genel kurula gelirse, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu olarak bu derecede çağ dışı olan bu metodu ve yasayı kabul etmediğimiz gibi, buna karşı direniş göstereceğimizi Türkiye’nin her tarafında haykırdık. Parlamentonun kendine vermiş olduğu tüm yetkileri kullanarak bu yasanın parlamentodan geçmemesi için her şeyi yapacaktır.”

“Öldürmek mümkün değil bunu kabul etmiyoruz”

Hayvan hakları savunucusu Bengi Su Özlem şunları ifade etti:

"Bu yasa aslında zamanında alınması gereken önlemler alınmadığı için toplumun bazı kesimlerince büyük problem olarak görülen çokta haksız olduğunu söyleyemeyeceğim ve bu şekille getirilmeseydi haklı diyebilirdim. Ama şimdi hayvan katliamına dönüştürülmek isteniyor, hayvan düşmanına dönüştürüldü. Evet, saldırgan hayvanlardan mustarip olanlar var. Bunlara yok demiyoruz. Karşı taraf diyeceğim kesim, bizi insan düşmanı, çocuk düşmanı, çocukları sevmez ite tapar diye bir sürü sıfatla tanımlıyorlar, bu yanlış ve maksatlı bunlar. Hayvanları öldürerek, katlederek yüzlercesini binlercesini on binlercesini katlederek bu sorun çözülmez, çünkü bitmez. On bin tanesini öldürürsün beş tanesi kalır ve o beş tanes olur yüz tane. Bunun çözümü bu değil. 1- 2 sene içerisinde zamanında önlemler alınsaydı kanunlar uygulansaydı bugün bu sorun olmayacaktı. Yapılacak birçok insanı vicdani uygulama varken öldürmek ne demek? Öldürmek mümkün değil bunu kabul etmiyoruz.”

"Katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kanun teklifi geri çekilmelidir"

Haydiko Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emel Meriç yaptıkları basın açıklamasında şu şekilde konuştu:

"Size bu hayvanları öldürtmeyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyoruz; gelin bu kısırlaştırmaları ülkenin tüm sınırlarında yapalım. Kısa süre içinde çözebiliriz. Katliamlar bu coğrafyanın utancıdır, yenilerini ekleyip Anadolu’nun merhametli insanlarının mayalarını bozmayın. AK Parti hükümetini ve kendinizi tarihimizin en büyük katliamının mimarı yapmayın. TBMM'de, sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen aklıselim siyasiler olduğuna, tuzaklar içeren bu katliam kanununun TBMM'den çıkmasına geçit vermeyeceklerine inanıyor, onlara ve Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kanun teklifi geri çekilmelidir.