5 Yıl aradan sonra istikşafi görüşmelerinin 61. turu İstanbul'da gerçekleşiyor.
Dış işleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 Ocak'ta bir çağrıda bulunmuş ve tarafları istikşafi görüşmelerinin başlanmasına davet etmişti. Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, bu durum hakkında özgüvenli ve iyimserlikle yaklaştığını belirtmişti. Tarafların ikili çağrısından sonra bugüne tarih verildi.
Masada Hangi Konular Ele Alınacak?
Türkiye tüm sorunların masaya yatırılması ve çözülmesi görüşünde bir yaklaşım sergiliyor. Sadece deniz sınırlandırılması değil beraberinde adaların sınırlandırılmasından, adaların deniz yetki alanlarına kadar tüm sorunlarının konuşulması ve çözülmesi görüşünde.
Türkiye, sadece deniz yetki sınırlandırılması konusuna yoğunlaşılırsa diğer ihlallerinde devam edeceği yönünde düşünüyor.
Yunanistan ise Ankara ile tek bir sorun olduğunu ve tek bir konunun önemli olduğu görüşünde. Oda deniz yetki alanları.
Türk ve Yunan tarafları arasında en son toplantı 1 Mart 2016 yılında Atina'da olmuştu. Edinilen bilgilere göre istikşafi görüşmelerde Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor. Görüşmelerde Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes de yer alıyor.