Milyonlarca çalışan aynı sorunu yaşıyor: Yüzde 50 arttı Milyonlarca çalışan aynı sorunu yaşıyor: Yüzde 50 arttı

Türkiye ve Brezilya, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrol ürünlerine uyguladığı yaptırımların ardından Rusya'nın deniz yoluyla ithal ettiği dizel ve kırsal motorinin ana ithalatçıları oldu.

Haber, piyasa kaynakları ve finans şirketi LSEG'in verilerine dayandırıldı. LSEG verileri, Rusya'nın Eylül'de Türkiye'ye 1.07 milyon ton civarında düşük sülfürlü dizel ve kırsal motorinin gönderildiğini, Ağustos'ta bu miktarın 1.04 milyon ton olduğunu gösterdi.

AB ambargosu Şubat 2023'te yürürlüğe girmeden önce Rus dizelinin en büyük pazarı Avrupa'ydı.

Gemicilik verilerine göre Rusya'nın Brezilya'ya dizel ihracatı Ağustos'ta 0.58 milyon tonken, Eylül'de 0.78 milyon tona yükseldi.

İşlemciler İtalya'daki Augusta limanında ve Yunan adalarının yakınlarında gemiden gemiye aktarım yapılması için daha fazla Rusya menşeli dizel taşındığını belirtirlerken, bu miktar Eylül'de yaklaşık 370.000 tonla Ağustos'taki 230.000 tonluk miktarı geçti.

Bu sırada, Rusya'dan Afrika limanlarına yapılan dizel ithalatı Ağustos'taki 0.73 milyon tona kıyasla 0.44 milyon tona düştü. Gemicilik verilerine göre Libya, Tunus, Senegal ve Mısır en çok ithalat yapan ülkeler arasında bulunuyor.

Reuters'ın LSEG ve piyasa kaynaklarından aldığı veriler üzerinden yaptığı hesaplamalara göre Rusya'nın deniz yoluyla naklettiği toplam dizel ve kırsal motorin ithalatı Eylül'de Ağustos'a kıyasla yaklaşık yüzde 7 yükselerek 2.8 milyon ton civarına ulaştı.

Editör: Şevval Örs