ÇYDD'ye Mudanya Barış Yolu Ödülü için 'Özel' takdim ÇYDD'ye Mudanya Barış Yolu Ödülü için 'Özel' takdim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Vucic ile yaptığı ortak basın açıklamasında savunma sanayii alanında atılacak adımlara ilişkin mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Sarayı’ndaki resmi karşılama töreni ve heyetlerin takdiminin ardından Sırp mevkidaşı Aleksandar ile bir araya geldi. 
İki lider, daha sonran baş başa görüşmeye geçti. Görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. 

Gerçekleşen görüşme kapsamında Türkiye ile Sırbistan arasında ikili anlaşmalara imza atıldı. Türkiye ile Sırbistan arasında enerji, ticaret, teknoloji, spor, sosyal güvenlik, afet yönetimi ve medya alanlarının da içinde bulunduğu 11 işbirliği anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic imzaların atılmasının ardından açıklamalarda bulundu. 

5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

"İki senenin ardından tekrar Belgrad'da olmaktan mutluluk duyuyorum. Münasebetlerimizin ahdi zeminini güçlendirecek metinlere, 11 anlaşmaya imzayı attık. Ayrıca Balkanlar, Orta Doğu ve Ukrayna özelinde küresel  ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

Sayın Vucic'ın belirttiği gibi Sırbistan ile ilişkilerimizde adeta altın çağımızı yaşıyoruz. Ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 2 milyar doları aştı. 5 milyar dolarlık ortak hedefimize ulaşmak için adım atmaya devam ediyoruz. Karşılıklı turist sayıları önemli oranda artacaktır. 

"İSRAİL'E 'DUR' DENİLMESİ GEREKİYOR"
Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin toprakları ve Lübnan'da yaşanan dram da gündemimizde yer aldı. İsrail yönetiminin insanlık onurunu ayaklar altına alan saldırılara artık dur denilmeli. 1967 sınırları esas alınarak başkenti Kudüs olan Filistin kurulması şarttır. 7 Ekim'den bu yana 9 ülke Filistin devletini tanımıştır. Hala bunu yapmayan ülkelere Filistin devletini tanıma çağrısını burada tekrar hatırlatıyorum.

"SAVUNMA SANAYİİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Vucic başta olmak üzere tüm dostlarımıza samimi misafirperverlikleri için tekrar teşekkür ediyorum. Özellikle ikili görüşmemizde askeri, ekonomik, siyasi, ticari, turizm bunun yanında savunma sanayisine yönelik işbirliği çalışmalarımızı karşılıklı menfaat esasına dayalı olarak sürdürme kararını verdik.  Aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum."

SAVUNMA SANAYİİ ALANINDAKİ YATIRIMLAR
"2 ülke arasındaki ilişkiler giderek artıyor. Türkiye ile Sırbistan ileride hangi somut adımları atmayı planlıyor?" 
sorusu üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic "Biz görüşmelerimizde hep Balkanlarda barış ve istikrarın korunmasına odaklandık. Erdoğan Balkanlardaki sorunları çok iyi anlıyor. Kalıcı barışı nasıl sağlayabiliriz diye de konuştuk. Bu konuda farklı sinyaller vermemiz gerektiğine karar verdik." diyerek cevap verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Bizler Türkiye ve Sırbistan olarak el ele bir adım atmalıyız. Ama bu adım barışın korunmasına temine dayalı savunma sanayiinin aramızda teşkilidir. İkili görüşmemizde el ele verdik. Arkadaşlarımızı görevlendirdik. Kimse de Türkiye ve Sırbistan'ın savunma sanayine yönelik, içeriğinde neler olması gerekir bunu bizim dışımızda belirlemeye kalkmasın. Bizde olan imkanlar var Sırbistan'da olan imkanlar var.  Biz şu veya bu ülke değiliz. Biz Türkiye'yiz, biz Sırbistan'ız. Arkadaşlarımız bunun çalışmalarını görüşmelerini yapacaklar. Adımlarımızı da birlikte atacağız. Bizde olan imkanlar var. Sırbistan'da olan imkanlar var. Bu imkanları en güzel şekilde değerlendirmek suretiyle geleceğe yürüyeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"BU ATACAĞIMIZ ADIMLARDAN HOŞLANMAYANLAR DA OLABİLİR"
Savunma sanayii işbirliğinde Türk insansız hava araçlarının alınmasını içeriyor mu sorusuna ise Erdoğan; "Türkiye'nin insansız hava araçlarındaki imkanları da tabii ki bu savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda yerini alacaktır. Savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarla ilgili ifade ettiğim gibi bugün Sırbistan'ın elinde olan imkanlar var. Bizim elimizde olan imkanlar var. Biz bunları iki dost ülke olarak birlikte değerlendireceğiz. Onun için Dışişleri Bakanlarımıza ve Savunma Sanayii Başkanlarımıza görevleri verdik onlar çalışmalarını yürütecekler ve ondan sonra peyder pey adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Bu atacağımız adımlardan hoşlananlar olabilir ama hoşlanmayanlar da olabilir. Biz siyasi liderlersek bu konularda kararı biz mesai arkadaşlarımızla beraber veririz ve yola devam ederiz. Bütün mesele ondan sonraki yolda atacağımız adımların kararını kontrol altında sürdürmektir. Bunu da yapacak güce Sayın Vucic de, Erdoğan da sahiptir ve bunu biz birlikte yaparız." şeklinde cevap verdi. 

"SAVUNMA SANAYİİNDE BİRLİĞİMİZ ARTMALI"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ortak basın toplantısında şu ifadeleri kullandı;

"Hem Türkiye'yi hem Sırbistan'ı ilgilendiren konuları görüştük. Küresel konularla ilgili görüşlerini aldım. Yaptığımız görüş alışverişi hem Türkiye hem Sırbistan için hayırlı olacak. Türkiye ile Sırbistan arasında çok iyi ilişkiler var.

İki ülke arasındaki ticareti 7 kat artırdık. Cumhurbaşkanı Erdoğan bize ev ödevi verdi. Dış ticaret hacmimizi 2,6 milyar dolara ulaştıracağız. Türkiye, Balkanlar’da en büyük güce ve role sahip ülke. Dolayısıyla bu süreçlerde (barış ve istikrar) Türkiye’nin desteğini bekliyoruz.

Türkiye dostane ilişkiler kurmaya önem verdiğimiz ülke. Özellikle savunma sanayii alanında iş birliğimiz artmalı. İş birliğimizin her alanda büyümesi gerekiyor. Türk yatırımcılarına teşekkür ederiz.  Gelecekte daha yakın çalışarak Sayın Erdoğan'ın da izniyle daha iyi sonuçlara ulaşacağız. Dostluğumuzu daha nasıl geliştirebiliriz bunları konuştuk. 

Ankara ve Belgrad arasında her zaman bir köprü var. Sayın Erdoğan'a bir kere daha ziyareti için teşekkür ederim."

Editör: Balcan Hande