(ESKİŞEHİR) - Ek çerçeve protokolünün yeniden gözden geçirilmesi talebini dile getiren Türk Harb İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, “Buradan hükümete çağrımız; ivedilikle ek protokolün tekrar gözden geçirmeleri ve gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, kabul edilebilir bir oransal refah payı ve seyyanen artışı yapmalarıdır'' dedi.

Türk Harb İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, yüksek enflasyon nedeniyle işçilerin alım gücünün düştüğüne dikkat çekti ve ek çerçeve protokolünün ivedilikle gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Türk İş ve Türk Harb İş’in genel merkezlerine seslenen Atak, ''Buradan Türk İş ve Türk Harb İş Genel merkezimize çağrımız; tüm siyasi kaygı ve siyasi konjonktürden bağımsız bir şekilde emeğin ve emekçinin yanında yer alarak sesimizi duyurmak adına tüm mücadele yollarını kullanarak eylemlilik süreçlerinin başlatılması ve işçinin kaderinin yalnızca ikili görüşmelere bırakılmamasıdır. Ek Çerçeve Protokolde yer alan 13. Madde ile işçiye emekçiye verdiğiniz sözlerin arkasında durarak gereğini yapmanızdır'' diye konuştu.

Hasan Atak, şu ifadeleri kullandı:

''Adil olmayan, yaptığı işe karşılık gelmeyen, milli gelire sunduğu katkıyı karşılamayan, insanca yaşayacak ihtiyaçlarımıza cevap veremeyen maaşlar ile geçinemiyoruz. Zaman kaybetmeden acilen ücret ve maaşlarımızın geçinebileceğimiz, asgari düzeyde de olsa insanca yaşayabileceğimiz bir düzeye yükseltilmesini istiyoruz.

''Emekçilere karşı bir ahlak sorunu haline gelmiştir''

Haziran 2024 itibarıyla açlık sınırının 18 bin 978,77 TL, yoksulluk sınırının 61 bin 820,10 TL olduğu günümüzde, milyonlarca asgari ücretli işçi 17 bin 2 liraya, ya da az biraz daha fazla bir ücretle çalışmaktadır. Maalesef ülkemizde milli gelire en üst düzeyde katkıda bulunan katma değeri yüksek işlerde çalışan temsil ettiğimiz savunma işçileri de asgari düzeyde rakamlara mahkûm edilmektedir. Ücret ve maaşlarımız reel olarak sürekli erimekte alım gücümüz düşmeye devam etmektedir. Hem emek hem sermaye ve hem de hükümet tarafında konunun muhatapları taleplerimiz karşısında kulak tıkamayı inatla sürdürmektedir. Bugün açıklanan 1,64 Haziran ayı enflasyonu bu inadın devamı ve adeta emekçiler ile dalga geçmektir. Gerçekçi rakamların açıklanması ve ücretlere yansıtılması artık emekçilere karşı bir ahlak sorunu haline gelmiştir.

Balıkesir Burhaniye'de 'Bioderma Pro Beach Tour Ören Etabı' başladı Balıkesir Burhaniye'de 'Bioderma Pro Beach Tour Ören Etabı' başladı

''Geçim sıkıntısı enflasyonla boğuşmak olmuştur''

Görüyoruz ki biz ürettikçe, yeni değerler yarattıkça yoksullaşırken birileri sırtımızdan zenginleştikçe, zenginleşiyor. 2016 yılında emeğin ulusal gelirden aldığı pay yüzde 32 iken, 2022 yılında bu oran yüzde 23,7’e kadar gerilemiştir. Aynı dönemde sermayenin payı ise yüzde 41, 6’dan yüzde 49,9’a yükselmiştir. Çarkların kimin çıkarı için döndüğünü açıkça göstermektedir. Maalesef ki enflasyonun, hayat pahalılığının, ekonomik sıkıntıların kaynağı olarak işçi ücretlerini gösterilmektedir. Patronlar işçilerin ürettiği her değerin kaymağını alırken, işçilere düşen ise sadece yoksulluk, geçim sıkıntısı enflasyonla boğuşmak olmuştur.

"Sözlerinizin arkasında durun"

 Biz Türk Harb İş Sendikası işçileri olarak insanca yaşayacak ücret politikasını dönülmesini istiyoruz. Asgari ihtiyaçlarımızın karşılanacağı evrensel haklarımızdan en temel hakkımız olan, temel ihtiyaçların karşılanma hakkının karşılığını bulmasını istiyoruz. Buradan Türk İş ve Türk Harb İş Genel merkezimize çağrımız; tüm siyasi kaygı ve siyasi konjonktürden bağımsız bir şekilde emeğin ve emekçinin yanında yer alarak sesimizi duyurmak adına tüm mücadele yollarını kullanarak eylemlilik süreçlerinin başlatılması ve işçinin kaderinin yalnızca ikili görüşmelere bırakılmamasıdır. Ek Çerçeve Protokolde yer alan 13. madde ile işçiye emekçiye verdiğiniz sözlerin arkasında durarak gereğini yapmanızdır.

''Gerçek enflasyon rakamlarını dikkate alın''

Buradan hükümete çağrımız; ivedilikle ek protokolün tekrar gözden geçirmeleri ve gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, kabul edilebilir bir oransal refah payı ve seyyanen artışı yapmalarıdır. Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam reel gelir artışı sağlanabilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi ve vergi düzenlemesi yapılması şart olmuştur. Artık bu sorun yalnızca bir mali sorun değil ülkemizin milli sorunudur. Bunu görmeniz de şart olmuştur. Bu nedenle bizler kurullarımızla üyelerimizle birlikte üyelerimizi rahatlatacak insan onuruna ve mesleki etiklerine uygun ücret politikaları tavizsiz hayata geçirilinceye kadar hukuki sınırlar içerisinde üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı, işçiye reva görülen bu hayatın kabul edilmezliğini ifade etmeye devam edeceğimize bunun sorumlularının peşini bırakmayacağımızı Türk Harb İş Sendikası Eskişehir Şubesi olarak üyelerimizin beklentilerini karşılamaya yönelik eylemlerimize ve taleplerimize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.''

 

Kaynak: anka