SEFER TALAY

(BALIKESİR) - Açıklanan enflasyon rakamlarına tepki gösteren Tüm Emeklilerin Sendikası Burhaniye Şubesi, "Bakanların açıklamalarına bakılırsa, temmuz ayında yapılacak maaşlardaki kayıpların düzenlemesi kök maaşlar üzerinden yapılacaktır. Bu durumda, işçi ve Bağ-kur emeklilerinin çok büyük bir kısmının ele geçen maaşlarında değişiklik olmayacak" dedi.

Açıklanan enflasyon rakamlarının ardından, Burhaniyeli emekliler, emekli maaşlarına yapılacak olan zamlara tepki gösterdi. Tüm Emeklilerin Sendikası Burhaniye Şubesi’nin öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen emekliler, ellerinde pankartlar ve sloganlar eşliğinde basın açıklaması yaptı.

Kırkpınar’da adını çeyrek finale yazdıran başpehlivanlar belli oldu Kırkpınar’da adını çeyrek finale yazdıran başpehlivanlar belli oldu

Tüm Emeklilerin Sendikası Burhaniye Şube Başkanı Nadir Devrin Şahin şunları söyledi:

“TÜİK’in enflasyon hesabının güvenilir olduğuna dair kamuoyunda hiçbir emare görünmüyor. Buna rağmen siyasi iktidar şaibeli enflasyon hesabını baz alarak maaşları dizayn etmek istiyor. Bu hesaplar, yıllardır gerçekliğini yitirmiş, emeklileri ölüm sınırında yaşatmaya mahkum etmiş, rasyonellikten uzak hesaplardır. Bakanların açıklamalarına bakılırsa, temmuz ayında yapılacak maaşlardaki kayıpların telafisi düzenlemesi kök maaşlar üzerinden yapılacaktır. Bu durumda, işçi ve Bağ-kur emeklilerinin çok büyük bir kısmının ele geçen maaşlarında değişiklik olmayacak. Geri kalan emeklilerin bir bölümünde ise yüzde sıfır ila 25 aralığında değişik oranlarda bir kısım kayıpların telafisi olacaktır. Memur emeklilerinin maaşlarında ise, acıkmalarına bakılırsa yüzde 19.3 dolayındaki artış kayıpların telafisini karşılamaktan çok uzaktır. Özetle, halihazırda iktidarın maaş artışı dediği şey zam veya maaş artışı değil, verilen maaşların 2024 Ocak'taki yani 6 ay önceki alım gücüne erişmesi düzenlemesidir. Bu düzmece artış ile o bile mümkün gözükmüyor. Emeklilerin kayıpları, ilk 6 aylık enflasyon hesabı ile karşılanamayacağı gibi gelecek 6 ay da kayıplarımız daha da fazla olacaktır. Şimdiden iktidar bir çok kaleme zam yapmaya başladı. Enerjiye, en çok ihtiyaç duyulan bu mevsimde elektriğe yüzde 38 zam yapıldı bile. Bir temmuzdan geçerli denilerek ilk 6 ay düşük enflasyon hesabı oyununu göz göre göre kurnazca sergilemekten çekinmediler."

 

Kaynak: anka