Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) TÜFE verilerini mevsim etkilerinden arındırılmış bazda da yayımlamaya başlayacağını duyurdu.

TÜİK, Merkez Bankası'nın para politikası iletişiminde sıkça kullandığı enflasyon göstergelerinin mevsim etkilerinden arındırılmış halini bu ay yayımlamaya başlayacağını açıkladı.

TÜİK'ten yapılan açıklamada, "Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi ve Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerinin üretimiyle ilgili nihai aşamaya gelinmiştir. Bu kapsamda, ilgili göstergeler her ay TÜFE haber bülteninin yayımlanmasından bir iş günü sonra, saat 16.00'da TÜİK web sitesinde yayımlanacaktır" denildi.

KARAHAN ''KOMİTE OLUŞTURULDU'' DEMİŞTİ

Yunan adalarında Türk turist rekoru Yunan adalarında Türk turist rekoru

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan son enflasyon raporunda, enflasyon verilerinin arındırılmış bazda açıklanması amacıyla TÜİK ve TCMB arasında bir komite oluşturulduğunu, kısa sürede sürecin netleşebileceğini söylemişti.

TÜİK eylül ayı enflasyon verisini 3 Ekim saat 10.00'da, arındırılmış verileri ise ilk kez 4 Ekim'de saat 16.00'da açıklayacak.

Reuters anketine göre TÜFE'nin eylül ayında nispeten yavaşlayarak aylık yüzde 2,2 artması, yıllık bazda 2021'den beri ilk kez politika faizinin altına yüzde 48,3 seviyesine düşmesi bekleniyor.

TCMB mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun "yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2,5 civarına, son çeyrekte ise yüzde 1,5'in bir miktar altına" gerileyeceğini öngörüyor. İlgili öngörü faiz indirimlerinin başlaması için de önemli bir gösterge olduğu için piyasalarda yakından izleniyor.
 

Editör: Balcan Hande