OSMAN BEKKAR

(MANİSA) - Tes-İş Sendikası Soma Şubesi Başkanı Mustafa Girginler, Soma Termik Santrali'nde çalışan sendikalı işçilere işveren tarafından ayrımcılık yapıldığını belirterek, "Buranın bütün ceremesini, buranın bütün kahrını çeken biz emekçileri ayırdılar. Holding bünyesindeki tüm beyaz yaka ve sendikasız üyelere yüzde 15 iyileştirme yapıp bizi ayrı tuttular" dedi. 

Tes-İş Sendikası Soma Şubesi Başkanı Mustafa Girginler, Soma Termik Santrali'nde çalışan sendikalı işçilerin işveren tarafından haksızlığa uğradığını belirtti. Haklarını isteyen işçiler yapılan hukuksuz davranışlara karşı önce işvereni uyardı. Akabinde işi yavaşlatma eylemine girip, ardından santral girişinde basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Basın açıklaması yapan işçilere Soma Belediye Başkanı Sercan Okur da destek verdi.

"Yapılmayan revizyonlardan dolayı gün geçtikçe çalışma şartlarımız ağırlaşıyor"

Santral kapısının önünde basın açıklaması yapan Tes-İş Sendika Başkanı Mustafa Girginler şunları söyledi:

Haluk Levent'ten Fernas Madencilik işçilerine destek Haluk Levent'ten Fernas Madencilik işçilerine destek

“Bilindiği üzere, bizim iş yerimiz çok tehlikeli ve ağır iş koluna giriyor. Yapılmayan bakımlardan, yapılmayan yatırımlardan, yapılmayan revizyonlardan dolayı gün geçtikçe çalışma şartlarımız ağırlaşıyor. Bu da burada çalışanlarımızı her gün iş kazaları riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Geçmişten beri burada işverene, iş güvenliği ile alakalı, gereken yazışmalarımızı sözlü ve yazılı olarak bildirdik. Sonuç alamayınca, bunu bölge milletvekili vasıtasıyla Çalışma Bakanlığı’na ve Meclis’e kadar taşıdık. Bu süreçte birçok iş kazası ramak kala atlatıldı. Arkadaşlarımız tehlikeleri kıl payı atlattılar. Bizler burada, işverenden çalışma ortamlarımızın düzeltilmesini, çalışma şartlarımızın iyileştirilmesini talep ediyoruz. Yetkililere de sesleniyorum, buranın her zaman denetlenmesini istiyoruz.

"Sendikalı işçi ile sendikasız işçiyi ayırdılar"

Bilindiği üzere, enflasyon nedeniyle gün geçtikçe çalışma şartlarımız hem ağırlaştı hem de ekonomik yönden zarara uğradık. Bununla ilgili işverenimize ek protokol talebinde bulunduk. Temmuz ayında işverene iyileştirme talebiyle yazı yazdık. Ancak neticede, buranın bütün ceremesini, buranın bütün kahrını çeken biz emekçileri ayırdılar. Holding bünyesindeki tüm beyaz yaka ve sendikasız üyelere yüzde 15 iyileştirme yapıp bizi ayrı tuttular. Buradan Torku'nun yetkililerine sesleniyorum: Bu mücadelemiz devam edecek. Eğer biz buranın kahrını çekiyor, bu kötü koşullarda bacanın tütmesini sağlıyorsak, bizi ayırt edemezsiniz. Bu eylemlerimiz dün iş yavaşlatma eylemleri ile başladı, bugün basın açıklaması ile devam ediyoruz. Bize nasıl yaklaşacaklarına bakacağız ve ona göre karar vereceğiz. Her geçen gün eylemlerimiz şiddetini artırarak devam edecek."

Girginler, "Çok uzun zamandan beri eleman alımı olmadığı için, buradaki iş yükü çalışan arkadaşlarımıza yükleniyor. 10 kişinin yapacağı işi 5 kişi yapmaya çalışıyor" dedi.

"Emeğe ve adalete karşı haksızlık olmuştur"

Tes-İş Sendikası ve çalışanlarına destek veren Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, şu açıklamalarda bulundu:

“Başkanımız burada yaşanan sıkıntıları özetledi. Ben de yıllardır sendika başkanının yönetimi ile bu konuda verdiği mücadeleye şahidim. Ne yazık ki termik santralinde iş güvenliği anlamında yaşanan sıkıntılar, sendika yönetiminin defalarca dile getirmesine ve Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde tartışılmasına rağmen bugüne kadar giderilemedi. Bir de bugün yaşadığımız ekonomik krizin üzerine, sendika yönetiminin talep ettiği iyileştirmenin sendikalı işçilerle sendikasız işçilerin ayrımının yapılarak, sendikasız işçilere avantaj sağlanması ve sendikalı işçilerin adeta cezalandırılır gibi davranılması ayrımcılık olmuştur. Bu durum emeğe ve adalete karşı haksızlık olmuştur. Biz de her zaman olduğu gibi işçilerimizin, emekçi arkadaşlarımızın yanındayız. Termik santral, Soma'nın bir değeridir. Bu değerin devam etmesini istiyoruz. Ancak iş güvenliği koşulları altında, emekçilerin hakları sağlanarak ve iş güvenliği tedbirleri alınarak, burada çalışan kişilerin ekonomik ve sosyal hakları temin edilerek devam etmesini istiyoruz. Bu basın açıklaması sonrası işverenin bu talepleri dikkate almasını umuyoruz. Hem iş güvenliği hem de sosyal ve ekonomik haklar noktasında gerekli iyileştirmelerin yapılması, iş yeri huzurunu ve iş barışını sağlayarak çalışmaların devam etmesini sağlayacaktır. Buradan söylüyorum, Tes-İş Sendikası ve işçi arkadaşlara bizler her zaman yanınızdayız.”

 

Kaynak: anka