Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Keskin'den Sert Tepki
“SÜT FİYATININ 7 LİRA 80 KURUŞ OLMASI LAZIM: Bir litre sütle 1,19 protein yem almamız gerekiyor. Şu an bir çuval yemin fiyatı 300 TL. Yani yemin kilosu 6 TL’ye gelmiş oluyor. Pariteye vurduğumuz zaman sütün fiyatının 7,80 olması lazım. Artış devam ediyor. Bugün biz o rakamı vermiş olsak bile maliyetler artmaya devam ederse kazanç düşmüş oluyor. O yüzden sıkıntımız burada. 8 Aralık’ta yüzde 47’lik yapılan zam belki çok fazla gibi görünüyor ama bizim girdilerimize gelen zamlar daha fazla arttığı için bu rakamlar küçük kalıyor. Üretim yapmak için en azından maliyetleri kadar para kazanmaları lazım ki zarar etmemeleri lazım.
GIDA KOMİTESİNİN HIZLI KARAR VERMESİ GEREKİYOR: Konseyin belirlemiş olduğu referans fiyat 4,70. Ama üreticinin eline 4,40- 4,50 civarında geçiyor. Şu anda eksideyiz. Bir litre sütle 1,5 kilo yem almamız gerekiyor. Şu anda paritemiz 1’in altında. Yemin çuvalı 300 olduğu için kilosu 6 liraya geliyor. 1 kilo 300 gram yem alabilmek için sütün fiyatının 7,80 olması lazım. Acilen süt konseyinin toplanmasını istiyoruz. Gıda komitesinin de hızlı bir şekilde karar vermesi gerekiyor. Çünkü süt beklemez. Bu fiyatların yeniden güncellenip üreticilerimize ilan etmemiz lazım. Bizde bu ülkenin evladıyız, üreticileriyiz ama sürekli birileri maliyetleri artırıyor birisi de seni devamlı engelliyorsa üreticinin canı yanıyor. Canın yanınca da bağırıyorsunuz. Çünkü hayvanlarımız gidiyor, kesiliyor. Tüketiciye de yansıyor.
GIDA KOMİTESİNİN ONAYI ALINMADAN USK REFERANS FİYATI AÇIKLAYAMIYOR: Engelleyen sistem. Eskiden konseyde (Ulusal Süt Konseyi) sanayiciler, bakanlık, üreticiler vardı. Bakanlığın hakemliğinde fiyatı belirliyor ilan ediyorduk ama 2018 maliye bakanlığının göndermiş olduğu bir genelgeyle Gıda Komitesi'nin onayı alınmadan konsey referans fiyatı açıklayamıyor. Sıkıntı burada. E biz konseyi toplayacağız eyvallah. Fakat gıda komitesinin bir an önce toplanmasını karar vermesini, üreticilerimizin önünü açması lazım. Yüksek proteinli yemler 7 lira şu anda. Bizi arayıp (üretici) çok ağır ithamlarda bulunanlar oluyor. Çünkü insanların canı yanıyor. Ben de bu işi yapıyorum ve zarar ediyoruz şu anda.
YEM BEKLEMİYOR Kİ AKARYAKIT BEKLEMİYOR: Üreticiler üretimden çıkarsa bir daha geri döndürmek çok zor. O nedenle ‘Bekle, dur bakalım. Şöyle geldi. Böyle geldi’ bunlar yanlış işler. Burada sadece üreticiye değil, ülke ekonomisine zarar veriyoruz. Yarın bir gün göreceksiniz ki hayvanlar bir anda bittikten sonra, ‘Ne oldu, ne yaptık?’ diyeceğiz. Çünkü bizim kayıtlarımız da tam değil, hayvanlar var gözüküyor ama bir anda bakacağız ahırlar boşalmış. Birden süt fiyatları yükselirse o zaman kimse kusura bakmasın. Biz onları bekliyoruz şu anda. Yem beklemiyor ki. Akaryakıt beklemiyor. Yem de devleti, Bakanlığı, Gıda Komitesi’ni. Yemciler de beklese zam yapsalar. Eyvallah beraber yapalım.
VAH HALİMİZE: Gıda komitesinde kendilerine göre ‘enflasyon maliyeti süt ürünlerinin enflasyona katkısı fazlalığı hesaplanıyor ama üreticinin durumuna da bakmak gerekiyor. Eğer beni ekonominin dışında tutarsan işte ‘Vah halimize’… Matematiksel hesap yaparsanız ülke gidiyor o zaman. Gıda komitesi toplanıyor buğdayla ilgili fiyat açıklıyor, içerisinde üreticilerden kimse yok. Sütle ilgili açıklanıyor, sütten kimse yok. Tek taraflı oturuyor açıklama yapıyorsun bu olmaz. Üreticilerin gerçeğini oraya yansıtmazsan bu iş olmaz.
ULUSAL SÜT KONSEYİ SÖZÜNÜ TUTMUYOR: Ulusal Süt Konseyi, Gıda Komitesi'nin onayı olmadan fiyatı açıklayamıyor. 1,1’in altına gelince süt fiyatları tekrar toplanacağız denmişti. Ama sözünü tutmuyor. Şu anda Ulusal Süt Konseyi’nin başında da sanayici var. Buradan tepkimi de gösteriyorum.”
Bunlar da ilginizi çekebilir