Süt Sektör Temsilcileri Uyardı: Çiğ Süt Fiyatları Aylık Belirlenmeli
"ÜRETİCİLER SÜT FİYATLARI ELİNE GEÇMEDEN ZAMLARLA YÜZLEŞTİ"
Bugün itibariyle bir litre süt sattığında üreticilerimizin eline kesintiler çıktıktan sonra net olarak ortalama 7 lirayı geçiyor. Üreticilerimiz, Ulusal Süt konseyi tarafından tavsiye edilen süt fiyatı daha eline geçmeden yeme gelen zamlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Bir kilo yemin fiyatı bazı yerlerde 7,6 liraya dayandı. Süt paritesi 1’in altına düştü.
"ÜRETİCİNİN TEK MALİYETİ YEM DEĞİL"
Yurtiçi ve yurtdışı hammadde fiyatları arttıkça yem fiyatları arttı. Üreticinin tek maliyeti yem değildir. Mazota da zam geldi ve gelmeye devam ediyor. Elektriğe de, işçiye de, nakliyeye de, ilaca da. Artık üreticilerimiz, sürdürülemez çiğ süt fiyatları ve artan maliyetler nedeniyle sürekli fiyat talep eden konumunda olmaktan yoruldu. Eskiden kırsalda üretimden kopan insanlar şehirlere göç öder, kendisine orada hayat bulmaya çalışırdı. Artık oralarda da hayat çok pahalı. İnsanların bu hayat pahalılığında yerinde kalmaktan, üretmekten başka çareleri yoktur.”
"ÇİĞ SÜT FİYATLARI AYLIK OLARAK BELİRLENMELİ"
Süt sektörü temsilcileri şu önerilerde bulundu:
“-Ulusal Süt Konseyi (USK) tavsiye fiyatının belirlediği sürelerde çiğ süt /yem paritesinin 1,5 olması için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatları düşürülmeli, Kaba ve kesif yemlere gelen zamlara yönelik tedbir alınmalı.
-Diğer maliyet artışlarını durduracak tedbirler hayata geçirilmeli, çiğ süt fiyatları aylık olarak belirlenmeli.
-Çiğ süte verilen 20 kuruşluk prim desteği hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 1 lira seviyelerine çıkartılmalı.
- Damızlık hayvanların kesilmesini engelleyecek tedbirler hayata geçirilmeli, tüketiciye uygun fiyattan hayvansal ürün alabilme imkanı sağlanmalı."
Bunlar da ilginizi çekebilir