Finansal piyasalar, Donald Trump'ın ABD seçimlerini tekrar kazandığı senaryolara hazırlık yapıyor.

2016 başkanlık seçimlerindeki sürpriz zaferi finans piyasalarında şok etkisi yaratan Trump'ın ikinci bir zafer elde etmeyi başarması halinde, yatırımcılar çok daha hazırlıklı görünüyor.

Trump adaylığa giden yolda oldukça hızlı ilerlerken anketler, 2016'daki durumdan farklı olarak, Joe Biden ile Trump arasında yakın bir çekişme olacağını gösteriyor.

Cumhuriyetçiler arasında yapılan ön seçimlerde ise Trump'ın daha avantajlı olduğu düşünülüyor. Son olarak Florida Valisi Ron DeSantis, dün itibarıyla başkanlık yarışından çekilme kararı aldı. Böylece Trump'ın partideki tek rakibi ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve eski South Carolina Valisi Nikki Haley oldu.

'PİYASALAR DAHA HAZIRLIKLI OLACAK'

Wall Street ise şimdiden Trump'ın Beyaz Saray'a olası dönüşünün etkilerini hesaplamaya başladı.

Finansçılar, Trump'ın yeniden seçilmesi halinde devreye alacağı tarife ve vergi planlarının tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini öngörüyor. Ayrıca bu senaryoda doların güçleneceği ve ticaret ortaklarının para birimleri üzerinde baskı oluşabileceği tahmin ediliyor.

Türk askeri yetkililerden Yunanistan'a ziyaret Türk askeri yetkililerden Yunanistan'a ziyaret

Citigroup Global Markets G10 FX Strateji Direktörü Daniel Tobon, konu ile ilgili değerlendirmesinde piyasaların bu kez daha hazırlıklı olacağını ve 2016 benzeri bir dalgalanma beklemediğini belirtti.

Goldman Sachs’tan Dominic Wilson ve Vickie Chang de müşterilerine yazdığı bir notta hem Beyaz Saray’ın hem de Kongre’nin kontrolünü Demokratların değil Cumhuriyetçilerin kazanmasının daha olası göründüğünü belirtti. Böyle bir gelişmenin, Fed’i ekonomideki potansiyel aşırı ısınmaya karşı tetikte tutarak, özellikle uzun vadeli tahvillerde getirilerin yükselmesiyle sonuçlanabileceği öngörüldü.

DOLAR İÇİN POZİTİF SENARYO

Deutsche Bank stratejisti Alan Ruskin ise, Trump etkisinin euro, yuan ve Meksika pezosu gibi önemli para birimleri için negatif; dolar için pozitif olduğunu belirtti. Ruskin, “Yatırımcılar Trump’ın ticaret ve jeopolitik üzerindeki etkisinin farklı nedenlerden dolayı, en azından başlangıçta dolar açısından olumlu olduğunun farkındalar” dedi.

Deutsche Bank stratejistleri, Fed faiz oranlarını beklendiği kadar keskin bir şekilde düşürse bile seçimlerin doları bu yıl muhtemelen 2023’teki aralıklarda tutacağını söyledi. Analistler, “Seçim riskleri arttıkça yıl boyunca dolara yönelik güvenli liman talebinin devam etmesi muhtemel” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Balcan Hande