Gündem

Özel okullar para iadesinde bulunacak mı ?

Kayseri'de bir özel okul velisi pandemi sürecinde okula gidilemeyen süre zarfında para iadesi talebinde bulundu ve parasını geri aldı. Bu olayın gerçekleşmesi sonucunda özel okullar ile veliler arasındaki tartışma tekrar hararetlendi. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu bu dönemde velilere paralarının geri verilmesi düşüncesini savunurken Avukat Cenk Söbe, böyle bir kararın hukuki açıdan bir emsal temsil etmediğini söyledi.

Koronavirüs salgını sonrasında okullar yüz yüze eğitime bir süreliğine ara verdiğini açıkladı. Bu durumdan en çok muzdarip olan vatandaşlar ise özel okullara gidenler oldu. Geçen zaman boyunca veliler ile özel okullar arasında giderek hararetlenen ücret iadesi tartışmaları bir türlü bir karara bağlanamadı. Eğitim döneminin başında okulun bir yıllık ücretini peşin ödeyen veliler, okulların mart ayında uzaktan eğitime geçişinden itibaren bir para iadesi için beklentiye girdiler.

İlk Örnek Kayseri'den Geldi

Kayseri'de geçen dönemki eğitim-öğretim yılında koronavirüs salgını sebebiyle yüz yüze eğitim göremeyen çocuğu için özel okula para yatıran Hamza Y. , 9 bin lirasını geri almak için  İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Heyet, velinin haklılık payının olduğunu kabul ederek ücret iadesini kabul etti. Fakat tüm ücretin iade edilmeyeceği, harcanan masraflar da göz önünde tutularak 7 bin 579 lira 20 kuruşun iadesi kararı çıktı.

“ÖZEL OKULLAR HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAMASINLAR”

Geçtiğimiz eğitim öğretim döneminin 3'te 1'lik dönemi yüz yüze eğitim yapılamadı. Veliler bu konu hakkında her zaman bir açıklama beklediler. Özel okul velileri ise bu konuyu her zaman yakından takip ettiler ve bu konunun bir çözümünün bulunmasını bekliyorlardı. Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan isim Aydın Ağaoğlu oldu. Aydın Ağaoğlu: 'Başından beri söylüyorum. Özel okullar haksız kazanç sağlamasınlar. Devletten yardım aldılar, giderleri minimuma düştü. KDV oranlarının düşürülmesi onların işine yaradı. Her zaman söylüyorum; eğitim işi yüksek kazanç beklenecek bir sektör değildir. Velilerin paraları iade edilmelidir' sözlerini söyleyerek bu konuda özel okul velilerinin yanında olduğunu ve haklı olduklarını savundu.

“KİTAP KONUSU DA DENETLENMELİ”

Özel okulların, MEB'in dağıtmış olduğu ücretsiz kitapları kullanmayarak pahalı kitapları aldıklarını sözlerine ekleyen Ağaoğlu: 'Burada da bir denetleme gereği vardır. 4-5 bin TL’ye varan kitap paraları velilerin belini bükmektedir. Pandemide özel okulların kaybı olmadı ama çok sayıda veli işini kaybetti ve maddi açıdan kayba uğradı' dedi.

AVUKAT SÖBE: HUKUKEN EMSAL DEĞİL

Avukat Söbe bu tartışma konularının her zaman olduğunu ve hukuki bir temele bağlanamayacağını söyleyerek :' Yüz yüze eğitim verilen okular eğitim ücretine hak kazanır ancak önceden aldığı bir takım masrafları iade etmesi gerekir. Neticede böyle bir hizmet vermede ancak Tüketici Hakem Heyeti'nin bu kararı tek başına emsal teşkil etmez. Karar kesin değildir ve bu karar itiraz üzerine Tüketici Mahkemesine gidecektir. O yüzden hukuen yerleşmiş bir emsal olduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak okulun sene başında aldığı ücretin detayına bakmak gerekir. Yani içinde neler var? Salt eğitim ücreti ise mücbir sebep koşulları nedeniyle hakkaniyet oranında bir indirim uygulanması da makuldür.' açıklamalarında bulundu.

Şahin: Yazılı Bildirim Yapmak Gerekir

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, koronavirüs salgının olağanüstü bir durum olduğunu söyleyerek bu konu hakkında bir bildirimin yayımlanması gerektiğini söyledi.

Şahin: 'Şu an eğitimde bir yasaklama yok. Yüz yüze eğitimden farklı olan uzaktan eğitim dönemine başvuruldu. Fakat burada şöyle bir durum var; bizim okula çocuğumuzu kaydederken yapmış olduğumuz sözleşme yüz yüze eğitimle ilgili. Sözleşmenin içerisinde uzaktan eğitim maddesi yok. Olağanüstü durum varsa da yok. Dolayısıyla yüz yüze eğitim verilmediği için geçen sezon itibarıyla tüketiciler bu 3 aylık bedeli geri alabilirler. ' sözlerini söyledi.