Niğdeli Fırıncı: Ekmeği 3 Lira 40 Kuruşa Üretiyoruz Zor Durumdayız
"EKMEĞİN MALİYETİ 3,40 TL, BİZ 2,5 TL'YE SATIYORUZ"
Sercan Demiröz, şöyle devam etti:
"Şu anda ekmeğin maliyeti 3 lira 40 kuruş, tabii 2,5 liraya satıyoruz. Keşke geçen seneki şartlara gelsek. Geçen sene ekmeğimiz bu zamanlar 2 liraydı, un fiyatı 180 liraydı, aldığımız kâğıt 150 liraydı, poşet kilogram fiyatı 22 liraydı. Şu anda poşetin kilogram fiyatı 62 lira, 65 lira arasında. Her şey fazlasıyla çıktı, yüzde 100'den fazla zam geldi. Keşke o fiyatlara gelse biz de o fiyattan satsak. Kota şöyle; fabrikalar devletten tasdikli buğday alıyorlar, işleyip bize veriyorlar, ama istediğin kadar alamıyorsun. Zaten istediğin kadar alsan ilk önce hesaba para atman lazım, parayı hesapta gördükten sonra sana veriyorlar. Zaten buna gücümüz yetmiyor. Yani bir TIR mal aldığın zaman çok büyük rakamlar; 150 bin civarında para tutuyor. Şimdi bunu fırıncı esnafımız nasıl alacak? Hadi üç kişinin, beş kişinin parası var, peşin para veriyor alıyor. Şu anda fırıncı esnafı zaten zor durumda. Örnek veriyorum; devlet tasdikli buğday verdi, fabrika satıcısına diyor ki ‘Elimde 6 bin çuval un var’. Getiren adam diyor ki ‘200 tane müşterim var’ diyor, ‘6 bin çuvalı paylaştırmam lazım’. Bunda da sıra sana geliyor ya da gelmiyor, öyle anında bulamıyorsun.
"ŞU ANDA EKMEĞİN 4 LİRA OLMASI LAZIM"
Şu anda ekmeğin 4 lira olması lazım, şu anki şartlar için. Şu anda 4 lira olursa tabii hem biz kendimizi kurtarırız, ayakta durabilmemiz için daha doğrusu. Zaten para kazanmaktan vazgeçtik. Birikim yapmaktan, onlardan vazgeçtik. Sadece karnımızı doyurabileceğimiz, evimizin giderini, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için fiyatın 4 lira olması lazım. Tabii ki kapatan fırınımız var, şu anda fırıncı esnafımız zor durumda. Bayağı fırın kapattı ve şu anda da kapatacağını söyleyen çok fırın var, ‘Sadece elimizde işte unlarımız var, 50 çuval kaldı, 25 çuval kaldı, o unları kullanıp kapatalım’ diyen fırıncılarımız. Çok fırıncı biraz zor ayakta kalır."
Bunlar da ilginizi çekebilir