İsrail'in saldırıları nedeniyle 31 bin 645 kişinin hayatını kaybettiği Gazze'de, gıda taşıyan kamyonlar 4 ayı aşkın süredir yardım alamayan kuzey bölgelerine ulaştı.

Gıda yardımı taşıyan 12 kamyonluk bir konvoyun 6'sı Gazze kentine, 6'sı ise ise Cibaliye Mülteci Kampı'na gönderildi. Hamas'a bağlı 'Home Front' isimli medya kuruluşu, yardımın Halk Direniş Komiteleri tarafından dağıtıldığını bildirdi. Bir Hamas kaynağı, dağıtım rotasının Hamas personeli tarafından güvence altına alındığını söyledi.

'BİRKAÇ HAFTA SÜRECEK'

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'a kara saldırısına girişmemeleri yönünde yapılan uluslararası çağrıları bir kez daha reddetti. "Refah'a operasyon düzenleyeceğiz. Bu birkaç hafta sürecek ve mutlaka gerçekleşecek" diyen Netanyahu, ateşkes görüşmeleri sürerken Gazze'ye saldırıların da devam edeceğini dile getirdi.

Netanyahu, uluslararası baskının İsrail'i savaşın tüm hedeflerini gerçekleştirmekten alıkoyamayacağını savunarak, bu hedeflerin 'Hamas'ı ortadan kaldırmak, tüm rehinelerimizi serbest bırakmak ve Gazze'nin bir daha asla İsrail'e tehdit oluşturmamasını sağlamak' olduğunu söyledi.

"Uluslararası toplumdaki dostlarımıza şunu söylüyorum, Holokost'tan bu yana en korkunç Yahudi katliamı 7 Ekim'i bu kadar çabuk mu unuttunuz?" diyen Netanyahu, uluslararası topluma hitaben "İsrail'e baskı yapmak yerine, Hamas ve patronu İran'a baskı yapın" dedi.

Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da Yediot Ahranoth gazetesine verdiği röportajda, Gazze Şeridi'nin güneyinde yaklaşık 1,5 milyon zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah'a saldırı planlarını değerlendirdi ve Refah'a 'kesinlikle saldıracaklarını, bu olmadan kazanamayacaklarını' söyledi.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNDE SON DURUM

Hamas ve İsrail arasında Gazze'de bir ateşkes ve karşılıklı esir takası için müzakerelerin Doha'da devam etmesi bekleniyor. İsrail makamlarına göre, Gazze Şeridi'nde, bazıları hayatta bazıları ölü 136 kadar İsrailli esir bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esir sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu.

Hamas, yeni bir ateşkes ve karşılıklı esir takası teklifi sunmuş, İsrail Başbakanlığı ise Hamas'ın teklifinde hala daha "akıldışı talepler" bulunduğunu açıklamasına rağmen Doha'ya heyet gönderileceğini duyurmuştu. Netanyahu, Gazze'nin güneyinde 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a saldıracağını yinelemişti.

Hamas ve İsrail arasında en büyük anlaşmazlıkların başında, Hamas'ın "kalıcı bir ateşkes talebine rağmen" İsrail'in "geçici bir ateşkes ve savaşa devam etmeyi talep etmesinin" geldiği aktarılıyor. Hamas'ın, zorla göç ettirilmiş Filistinlilerin İsrail'in kara işgalini sürdürdüğü çoğu yıkılmış Gazze'nin kuzeyine dönmesini istediği, İsrail'in ise buna karşı çıktığı belirtiliyor.

Süleyman Soylu: Önünde eğileceğimiz tek güç Allah'tır Süleyman Soylu: Önünde eğileceğimiz tek güç Allah'tır

Editör: Balcan Hande