Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Gölge Bakan Aylin Nazlıaka, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Genel Başkan Özgür Özel arasındaki görüşmenin ardından, gölge bakanların bakanlarla görüşmelere başladığını duyurdu.

Bu kapsamda Nazlıaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile bir araya geldi.

Nazlıaka, görüşmeye Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel ile katıldığını belirterek, Bakan Göktaş'a 11 maddeden oluşan kapsamlı bir dosya sunduklarını ve Bakan'ın dosyayı inceleyeceğini, bazı sorulara yazılı cevap vereceğini belirttiğini ifade etti.

Bir saati aşan görüşmede, kadına yönelik şiddetle mücadele, Medeni Kanun'da yapılmak istenen değişiklikler, kadın yoksulluğu, çocuk hakları, engelliler, şehit yakınları ve gaziler, Roman vatandaşların yaşadığı hak mağduriyetleri gibi birçok başlık ele alındı.

Başkan Aydın, Azheimer hastalarını unutmadı Başkan Aydın, Azheimer hastalarını unutmadı
  • Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele: İstanbul Sözleşmesi, kadın cinayetleri, deprem bölgesindeki artan şiddet vakaları, KADES uygulamasındaki eksikler ve 6284 Sayılı Kanun’un etkin uygulanmaması gibi konular masaya yatırıldı.
  • Medeni Kanun ve 9. Yargı Paketi: Kadının soyadı meselesi, kadın yoksulluğu ve sosyal desteklerdeki adaletsizlikler hakkında görüşler iletildi.
  • Çocuk Hakları: Çocuk işçiliği, eğitim dışına itilen çocuklar, karma eğitim tartışması, devlet korumasındaki çocuklar, erken yaşta zorla evlilikler ve depremde kaybolan çocuklar konuşuldu.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE 6284 SAYILI KANUN 

Nazlıaka, kadına yönelik şiddet vakaları konusunda Sayın Bakan’ın kararlılığını vurgulayarak, İstanbul Sözleşmesi'nin önemine dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konulması talebini iletti.

Nazlıaka ayrıca, 6284 Sayılı Kanun’un etkin uygulanmaması nedeniyle kadınların şiddet sarmalına mahkum edildiğini anlattı. Bakanlık yetkilileri ise şüpheli ölüm vakalarının dosyalarına müdahil olduklarını belirtti.

SOYADI DÜZENLEMESİ 

Görüşmede umutlarını artıran en önemli haberin, soyadı düzenlemesinin 9. Yargı Paketi’nden çıkarılacağı bilgisi olduğunu belirten Nazlıaka, bu konuda yeniden bir değerlendirme yapılacağını duyurdu.

CEMAAT VE TARİKATLARLA YAPILAN PROTOKOLLER 

Nazlıaka, Bakanlığın birçok cemaat ve tarikata bağlı derneklerle imzaladığı protokolleri eleştirerek, bu derneklerin çocuk evleri açma yetkisi olduğunu hatırlattı ve Bakanlığa bu konuda daha detaylı bilgi talep etti.

Editör: Balcan Hande