Bülten

Muğla Büyükşehir Belediyesi, meyve sineği zararlısı ile mücadele ediyor 

Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelinde üreticilere destek olmak için bugüne kadar 10 bin 370 feromon tuzaklama çalışması yaptı, ürünleri Akdeniz meyve sineği zararlarından korudu. 

(MUĞLA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelinde üreticilere destek olmak için bugüne kadar 10 bin 370 feromon tuzaklama çalışması yaptı, ürünleri Akdeniz meyve sineği zararlarından korudu. 

Muğla’da üreticilere destek olmaya devam eden Büyükşehir Belediyesi özellikle narenciye, şeftali, hünnap, incir gibi ağaçlardaki ürünlere zarar veren Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı mücadelesini sürdürüyor. Büyükşehir, bugüne kadar 10 bin 370, 2024 yılında da 3 bin feromon tuzaklama yaptı.  

Üreten bir Türkiye için üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, üreticilere her alanda desteğe devam ettiklerini belirtti. Aras, şöyle konuştu:

"Milli ekonominin temeli olan tarımla kalkınmaya devam edeceğiz"

“Büyükşehir Belediyesi olarak üreten köylümüzün tarlasından hasada, toprak analizinden yerel tohuma kadar her alanda yanındayız. Özellikle meyve ağaçlarında önemli bir sorun olan Akdeniz meyve sineği ile mücadelede de üreticimizin ayağına kadar giderek bu sorunu ortadan kaldırmak için proje ürettik. Çalışmalarımız neticesinde üreticilerimizin ilaç kullanmasına gerek kalmadan bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırdık ve İhracata yönelik narenciye ve diğer ürünlerimiz üreticimize daha fazla katma değer sağladı. Büyükşehir olarak üreticilerimizin yanında olmaya, milli ekonominin temeli olan tarımla kalkınmaya devam edeceğiz.”

Kendi yöntemleriyle tuzaklama işlemini yapmaya çalıştığını ancak feromon tuzaklar kadar iyi olmadığını belirten üretici Selçuk Bozkurt, “Akdeniz meyve sineğinden korunmak için şu anda belediyenin verdiği tuzakları öncesinde kendi paramla alıyordum. Fakat fiyatlar çok artınca alamaz hale geldim. Kendimce geliştirdiğim yöntemle eski tuzaklardan kalan kaplara maya ile bir tuzak hazırladım. Bu da gayet etkili oldu ama feromon tuzakların etkisini göremedim. Tabii tam bu esnada Büyükşehir Belediyesi’nin tuzakları dağıtması üreticiler için harika oldu”  dedi. 

Üretici Sezer Çetin de doğal ürünler yetiştirmek istediğine ve Büyükşehir’in feromon tuzak hizmeti ile bunu başardıklarını söyledi. Çetin, “Feromon tuzaklar sayesinde daha az çabayla doğal yollardan ürünlerimizi koruyabiliyoruz. Bu hizmetin en önemli yanı ise zehirli ilaçlar kullanmak zorunda kalmamamız. Hem doğal ürünler yetiştiriyoruz hem de ilaç parası cebimize kalıyor” diye konuştu.