HABER: ZEYNEP BOZUKLU / KAMERA: CEMAL BERK AYTEKİN

(KONYA) - Mizah anlayışı ve hazırcevap oluşuyla Türk kültüründe mizahın sembolü kabul edilen Nasreddin Hoca adına düzenlenen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri'nin 65'incisi bu yıl 5-10 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Konser, tiyatro, dans başta olmak üzere 7'den 70'e tüm kesimlere hitap eden pek çok etkinliğin hazırlandığı şenlik, zengin içeriğiyle dikkati çekiyor. Nasreddin Hoca'yı İlker Ayrık'ın canlandıracağı şenlikte, Akşehir gölü kuruduğu için Akşehir Çayı'na maya çalınacak. Melihat Gülses'ten Aleyna Tilki'ye, Volkan Konak'tan Pamela'ya, Şevket Çoruh'tan Müjdat Gezen ve Sunay Akın'a pek çok ünlü ismin katılması beklenen şenlikle ilgili ANKA Haber Ajansı'na açıklama yapan Akşehir Belediye Başkanı Ahmet Nuri Köksal, bu yıl ilk kez Nasreddin Hoca Mizah Sokağı açacaklarını belirterek, bu projenin uluslararası alanda ses getirmesini hedeflediklerini, böylece Akşehir'in "gülmecenin başkenti" olduğunun tescilleneceğini söyledi. 

65'inci Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri Konya'nın Akşehir ilçesinde yarın başlıyor. 10 Temmuz'a kadar sürecek şenlikler kapsamında, konser, tiyatro, dans gösterileri ve atölye çalışmaları başta olmak üzere, her yaş ve gruba hitap eden pek çok etkinlik düzenlenecek. Şenlik kapsamında bu yıl ilk kez oluşturulacak Nasreddin Hoca Mizah Sokağı'nda, Hoca'nın yaşadığı 13. yüzyıldaki dokuyu yansıtan ambiyans yaratılacak. Nasreddin Hoca'yı sanatçı İlker Ayrık canlandıracak.

Akşehir gölü kurudu, Akşehir Çayı'na maya çalınacak

Şehlik kapsamında temsili "Nasreddin Hoca" İlker Ayrık, Nasreddin Hoca Türbesi'nden kalkarak, maya çalmaya gidecek. Akşehir gölü kuruduğu için Nasreddin Hoca, mayayı Akşehir Çayı'na çalacak. Daha sonra eşeğe ters binecek olan Nasreddin Hoca, kortej eşliğinde Nasreddin Hoca Mizah Sokağı'na gidecek.

Tiyatro ve müzik başta olmak üzere birçok sanat dalından ünlü isimlerin Akşehir'de şenliklere katılması bekleniyor. 15 etkinliğin 11'i ücretsiz olacak. Ünlü şarkıcılar, Akşehir Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Meydanı'nda konserler verecek. 

"Her beğeniden insanımız için dolu dolu etkinlikler olacak" 

Akşehir Belediye Başkanı Ahmet Nuri Köksal, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, şenlikle ilgili şu bilgileri verdi: 

Görev kuvvetlerinin 'Milli Anadolu Ankası' tatbikatı başarıyla sürüyor Görev kuvvetlerinin 'Milli Anadolu Ankası' tatbikatı başarıyla sürüyor

"Bu yıl 65'incisini yapacağımız Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği, 6 gün boyunca üç ayrı etkinlik alanında her yaştan, her beğeniden, her gruptan insanlarımızın kendilerine ait bir şeyler bulabileceği dolu dolu etkinlikler olacak. Şenliklerimiz, temsili Nasreddin Hoca'mız ünlü sanatçı İlker Ayrık'ın, Nasreddin Hoca Türbesi'ndeki mezarından temsili olarak kaldırılmasıyla başlayacak. Artık çevre sorunları nedeniyle kuruyan Akşehir Gölü'nde maya çalmak yerine gölün kaynağı olan Akşehir Çayı'ndaki platformda mayalanacak. Ve ondan sonra Hocamız eşeğine ters binerek şenlik korteji ile birlikte bu yıl ilk defa ve Türkiye'de de yine bir ilk olan kendisi adına düzenlediğimiz Nasreddin Hoca Mizah Sokağı'na giderek sanatçılarımız sergilerini açacaklar.

Nasreddin Hoca Mizah Sokağı, 13'üncü yüzyıl dönem eşyaları, restore edilen evler, Ermeni hamamı, Ermeni Kilisesi, Hocamızın hocası Seydi Mahmut Hayrani Hazretleri'nin türbesi olmak üzere gerçekten bugünkü Akşehir'de 700 yıl önceki dokuyu birebir yaşatmaktadır. Biz bu yıl orada yaşayan hemşehrilerimizin dönem kıyafetleriyle, kostümleriyle yeniden o ambiyansın içine girmelerini, dramalarıyla, canlandırmalarıyla gelen konuklarımıza Nasreddin Hoca'nın yaşadığı çağı hatırlatmalarını çok önemsiyoruz.

Dünyada ulusal tematik açık hava müzesi olarak örneklerine sıklıkla rastladığımız bu proje, yaşayan ve bir mizah kahramanı üzerinden yapılan ilk olma özelliğiyle sanıyorum önümüzdeki yıllarda Türkiye'de ve hatta uluslararası camiada ciddi ses getirecek ve Akşehir'in gülmece başkenti olduğu tescillenecektir. Zaten önümüzdeki yıllarda dünyanın pek çok ülkesinde mizah kahramanlarıyla özdeşleşmiş olan şehirlerin birliğinin kurulmasına, Akşehir Belediyesi'ne önderlik edecek ve Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla Dünya Mizah Kentler ve Birliği'nin kuruluşunda Akşehir geldiğinde olacaktır."

"15 etkinliğin 11'i ücretsiz"

Ahmet Nuri Köksal, Akşehir Kültür Merkezi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplam 15 etkinlik düzenleneceğini bunlardan 11'inin ücretsiz olacağını belirtti. Köksal, şunları söyledi:

"Özellikle gündüz etkinliklerimizle, çocuk tiyatroları, dramalar, çocuk yaş grubuna hitap ederken, akşam etkinliklerimizle müziğin ve sanatın her türlüsüne ilgi gösteren, her yaştan insanlarımızı ağırlayacağız. Türk Sanat Müziğinin kadife sesli Sanatçısı Melahat Gülses'ten seçkin opera sanatçılarımızın performanslarına, kavuğun son sahibi Şevket Çoruh'un Bir Baba Hamlet Tiyatrosu'ndan Sunay Akın'ın "Cumhuriyet Yolunda Akşehir" performansına, Volkan Konak, Gazapizm, Aleyna Tilki, Ümit Besen, Pamela konserlerinden Akşehirli büyük şair Ahmet Çuhacı'ya Saygı Gecesi'ne, Akşehirli genç müzik gruplarına; Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray Anadolu rock şarkılarını söyleyen Göksel Doğançay'dan Mehmet ve Enes Kılıç kardeşlere ve Zeynep Betül Akyıldız'a kadar pek çok tonda ve pek çok yaşa uygun etkinliklerimizle Akşehir'e her yerden konuklarımıza Akşehir'imizi, Hoca'mızı tanıtacağız. Hoş bir hafta geçirecekler. 4 konserimiz numaralı ve numarasız ayrımıyla 300, 200, 100 lira gibi son derece de mütevazı ücretler olacak, şenlik bütçemize katkıda olması anlamında."

"Altın Eşek Ödülleri" Müjdat Gezen, Erdoğan Özbakır ve Ukraynalı karikatüriste verilecek 

Akşehir Belediye Başkanı Köksal, bu yıl şenliklere büyük sanatçı Müjdat Gezen'in de katılacağını belirtti. Köksal, "Bu yıl Altın Eşek Ödülleri'nin  bir tanesini Müjdat Gezen ustaya, bir tanesini Akşehirli sanatçımız ve uzun yıllar Akşehir'de temsili Nasreddin Hoca'lık yapmış Erdoğan Özbakır'a, bir tanesini de Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birincilik ödülünü alan Ukraynalı karikatüristimize vereceğiz. Bu etkinliğimiz yarın akşam Açık Hava Tiyatrosu'nda protokolün katılımıyla düzenlenecek" dedi.

Köksal, "gülümsemek isteyen herkesi Nasreddin Hoca diyarı ve bilmece başkenti Akşehir'e beklediklerini dile getirdi. 

Kaynak: anka