Ekonomi

Milyonlarca çalışan aynı sorunu yaşıyor: Yüzde 50 arttı

Eleman.net tarafından gerçekleştirilen bir anket, çalışanların yüzde 39'unun yol ücreti almadığını ortaya koydu.

Aynı zamanda katılımcıların yüzde 76'sı, geçtiğimiz yıla göre yol harcamalarının yaklaşık yüzde 50 oranında arttığını ifade etti. Bu anket, çalışanların işe gidip geliş alışkanlıklarını, yolda geçirdikleri süreyi ve mali durumlarını gözler önüne serdi.

"Sabah işe nasıl gidiyorsunuz?" sorusuna çalışanların yüzde 54'ü toplu taşıma, yüzde 23'ü servis, yüzde 14'ü kendi aracıyla, yüzde 6'sı ise yürüyerek yanıtını verdi. Servis imkanı bulunmayan çalışanlara yöneltilen ''Yol ücreti alıyor musunuz?'' sorusuna yüzde 39'u "Hayır" yanıtını verdi.

YOL DESTEĞİ YETERSİZ KALIYOR

Yol desteği alan çalışanların yüzde 58'i, aldıkları yardımın yol masraflarını karşılamadığını belirtirken, harcamalarının ne kadar arttığı sorusuna katılımcıların yüzde 76'sı, harcamalarının yüzde 50 oranında yükseldiğini söyledi. Yüzde 18'i ise bu artışın yüzde 30 olduğunu kaydetti, yüzde 6'lık bir kesim ise yüzde 20 oranında bir artış yaşadıklarını belirtti.

YOLDA 2 SAAT ZAMAN HARCAYANLAR VAR

“İşe gidip gelirken günlük ne kadar zaman harcıyorsunuz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 32'si 30 dakika ile 1 saat, yüzde 25'i 15 ile 30 dakika, yüzde 21'i  1 ile 1,5 saat ve yüzde 11'i 1,5 ile 2 saat yanıtını verdi. Ayrıca, katılımcıların yüzde 57'si trafik nedeniyle işe geç kaldıklarını ifade etti.

ULAŞIM SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

"Ulaşım sorunlarını çözmek için ne önerirsiniz?" sorusuna ise çalışanların yüzde 30'u toplu taşıma seferlerinin artırılmasını, yüzde 25'i okul ve mesai saatlerinin değiştirilmesini, yüzde 25'i esnek çalışma saatlerinin uygulanmasını, yüzde 12'si uzaktan çalışma sistemine geçilmesini ve yüzde 8'i evden çalışma günlerinin artırılmasını önerdi.

“SOSYAL HAYATIN KISITLANMASINA SEBEP OLUYOR”

Anket sonuçlarını değerlendiren Eleman.net CEO’su Levent Dicle, “Özellikle metropol kentlerde çalışanlar yolda önemli bir zaman kaybı yaşıyor. Bu durum sosyal hayatın da kısıtlamasına ve yorgunluğun artmasına sebep oluyor. Tüm bunlara ek olarak yol desteği verilmediği zaman çalışanların morali daha da bozuluyor. İmkânı olan iş yerlerinin esnek çalışma saatlerine geçmesi çalışan motivasyonuna olumlu etki edecektir. Ayrıca artan yaşam masrafları gözetilerek çalışanlara yol desteği sunulmalıdır. Yol imkanlarının daha rahat olduğu iş seçenekleri günümüzde çalışanlar açısından daha cezbedici hale geliyor” diye konuştu.