(MERSİN)-  Mersinden Kadın Kooperatifi, Moro cinsi kan portakalının coğrafi işaret tescilini alarak, kent için önemli bir çalışmaya daha imza atmış oldu.

Mersinden Kadın Kooperatifi, kentin tarımına, üretimine ve çiftçisine değer katan çalışmalarını sürdürüyor. Kooperatif, nesli tükenmekte olan Moro cinsi Kan Portakalı’nın coğrafi işaret tescilini alarak, kent için önemli bir çalışmaya daha imza atmış oldu. Alınan coğrafi işaret tescili ile unutulmaya yüz tutan kan portakalını çiftçilerin yeniden üretmesi teşvik edilecek. Yapılan inovatif ürünler ile portakalın yerel ve ulusal raflarda sunum yelpazesi genişletilecek ve gelecek nesillerin de tadabileceği bir meyve olarak üretilmeye devam edecek.

Giresun Belediye Başkanı Köse'den Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne ziyaret Giresun Belediye Başkanı Köse'den Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne ziyaret

2 yıldır süren tescil çalışmaları meyvesini verdi

Kooperatif, 'Mersinden Markası' olarak meyvenin yaş ve kuru halinin satışını gerçekleştirirken, meyvenin kurutulmuş halini de çay olarak tüketicilerle buluşturdu. Bu sayede üreticilerde bir farkındalık oluşturan kooperatif, ağaçları kesilen ve Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yer almayan meyvenin katma değer kazanabilmesi için 2022 yılında harekete geçti. Bu noktada Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, YÜciTA (Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı) Başkanı Yavuz Tekeli ve Metro Türkiye ile yolları kesişen kooperatif, coğrafi işaret tescil sürecini başlattı. Bu süreçte çiftçiler, farklı kurum ve kuruluşlarla da görüşen kooperatif, 2 yıllık  bir çalışmanın ardından portakalın coğrafi işaret tescilini aldı.

Hedef: Mersin Kan Portakalı’nın üretimini yeniden canlandırmak

Kooperatif, kan portakalı ile ilgili inovatif ürünler geliştirmeye devam edecek. Geliştirilen bu ürünlerin raflarda yer alması, üreticiyi daha çok teşvik ederken, üretimin de artması sağlayacak.

“Mersin kan portakalı coğrafi işaret tescili, Mersinimize ve ülkemize hayırlı olsun”

Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, “Mersinden Kadın Kooperatifi olarak narenciye cenneti Mersin'in öz varlığı Mersin kan portakalının coğrafi işaretini almış bulunmaktayız. Tadını, kokusunu, rengini bu topraklardan alan ve nesli tükenmekle yüz yüze kalmış Mersin kan portakalının gelecek nesillere aktarılması ve çiftçilerin üretiminden vazgeçmemeleri için kooperatif olarak 2020 yılında çalışmalarımıza başladık. Gerek yaş olarak gerekse enerjisini güneşten alan kurutma tesisimizde kurutarak ulusal raflarda yer almasına vesile olduk” dedi.

Seçer, coğrafi işaret tescilinin ürünlerin korunması ve hikayesinin sürmesi için oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Coğrafi işaretli ürünler; ürünlerin, çevrenin ve doğanın korunmasına, gastronomiye, turizme, kırsal kalkınmaya kısacası insanların doğduğu yerde doymasına vesile olan resmi kalite işaretidir. Mersin kan portakalı coğrafi işaret tescilinin Mersinimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bu süreçte birlikte çalıştığımız Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekibine, YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekeli ve Metro Türkiye’ye teşekkür ederiz” diye konuştu.

Kaynak: anka