(MERSİN) - Mersin Büyükşehir Belediyesi, organik atıklardan kompost (organik gübre) üretimine başladı. Kompost Üretim Tesisi’ne günlük olarak gelen meyve, sebze, talaş, çay ve kahve posası ile budama ve işkembe içi atıkları, yığınlar haline getirilerek kompost elde ediliyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Merkez Sarıibrahimli Katı Atık Düzenli Depolama ve Geri Kazanım Tesisi içerisinde kurulan Kompost Üretim Tesisi’ne her gün meyve ve sebze halinden gelen yaklaşık 1.5-2 ton organik atıktan kompost elde ediliyor. Tesiste, ocak ayından bu yana yaklaşık 100 metreküp kompost üretildi. Tesisin yıl sonuna kadar üretim hedefi ise 500 metreküp olarak belirlendi.
Büyükşehir Belediyesi’nin üretim, ekim ve dikim faaliyetlerinde kullanılacak kompost ürün, ilerleyen süreçte tarımsal üretim yapan vatandaşlara ve ilgili kooperatiflere de destek amacıyla verilecek. Organik atıkların tek geri dönüşüm yöntemi olan kompost üretimi sayesinde, değerli besinler toprağa yeniden ulaşacak.
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı’nda çevre mühendisi olarak görev yapan Zeki Altun, “Günlük ortalama 1.5 ila 2 ton arasında hal atığını tesis bünyesine kabul ediyoruz. Yaklaşık 2.5 ila 3 ay içerisinde kompost ürünü elde ediyoruz. Bu üretim aşamasında bizim için sıcaklık, nemlilik ve oksijen seviyesi çok önemli. Bunlar için rutin olarak ölçümler gerçekleştiriyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan kompost tebliği kapsamındaki standarda eşdeğer bir kompost ürün elde etmiş olduk. Yaklaşık 200 tona yakın sebze-meyve atığı topladık. Diğer atıklarla beraber yaklaşık 300 ton atık toplandı” dedi.