'Meme kanseri, hosteslerde daha fazla görülüyor'
'COVİD-19'A GÖRE DAHA TEHLİKELİ'
Prof. Dr. Bayar, meme kanserinin, Covid-19'a göre daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, "Özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle kadınlarda hekime müracaat etmede bir azalma oldu. Yine ameliyat ettiğimiz hastaların takiplerinde de birtakım sıkıntılar oluştu. Bu da daha çok ileri evre meme kanseri vakaları görmemize neden oldu. Hastalar bir şekilde son 2 yıl içerisinde düzenli taramalarını yaptırmamaya, takiplerini yaptırmamaya başladılar ve bu da erken tanıda bir sıkıntıya yol açtı. Meme kanseri çok ciddi bir sağlık sorunu. Biz pandemi döneminde ameliyatlarımıza devam ettik, tedavilerimize devam ettik. Meme kanseri tedavisini bırakırsanız hastanın yaşamını kaybetmesine neden olabilir. Bundan dolayı Covid-19 döneminde biz ne hasta görmekten vazgeçtik ne de ameliyatlarımızı erteledik. Meme kanseri daha öldürücü, diyebiliriz. Covid-19’a göre daha tehlikeli bir hastalık, diyebiliriz. Ertelenmemesi gereken bir hastalık" dedi.
'HOSTESLERDE MEME KANSERİ DAHA FAZLA'
Prof. Dr. Bayar, meme kanserinin belirli bazı meslek gruplarında daha fazla izlendiğine dikkat çekerek, "Özellikle hosteslerde fazla izlenebiliyor. Bunun ana nedeni; özellikle transatlantik yapılan uçuşlarda kozmik radyasyona maruz kalma, meme kanseri riskini artırabiliyor. Yine gece çalışan kişilerde, gece çalışan hemşirelerde melatonin seviyesinin düşmesine bağlı meme kanseri riski artabilir. Yine radyasyona maruz çalışan meslek gruplarında da meme kanseri daha sık izleniyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Bayar ayrıca tedavide erken tanının önemine dikkat çekerek, 40 yaşını geçen kadınlara mamografi ile tarama önerdiklerini kaydetti. Bayar, emzirmenin de önemini vurgulayarak, "Emzirme, meme kanseri riskini azaltıyor. Biz en az 6 aylık emzirmeyi öneriyoruz ve genellikle 20'li, 30'lu yaşlar arasında da doğumu öneriyoruz. İleri yaşlarda yapılan doğumlarda meme kanseri riskinin belirgin olarak azalmadığını biliyoruz" dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir