(MANİSA) - Manisa'nın Salihli ilçesine karpuz üreticiliği yapan Ziya Durasıllı, "Çok kötü durumdayız ve zararımız büyük. Bu böyle devam ederse, seneye karpuzculuğu bırakacağız. Bir fidanı 18 liraya aldık, mahsul vadeli 20 lira oldu. Damlama hortumunun metresini iki katı fiyatına aldık. Geçen sene bin 200 liraydı, bu sene bin 500 liraya kadar çıktı, şu anda ise 2 bin 800 lira. Şu anda işin içinden çıkamıyoruz" dedi.

Çiftçiler yüksek maliyetler nedeniyle ekim yapmanının zorluklanırken şimdi de satamadıkları için ürünleri tarlada kalıyor. Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Durasallı mahallesinde karpuz üreticileri sorunlarını ANKA Haber Ajansı'na anlattı.

"Çiftçiler için destek bekliyoruz"

Üretici Ziya Durasıllı şunları söyledi:

Eğitim-Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı Bahşi: "Atanamayan öğretmenler ülkenin büyük bir problemi haline geldi" Eğitim-Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı Bahşi: "Atanamayan öğretmenler ülkenin büyük bir problemi haline geldi"

"Ben karpuz üreticisiyim. Bu yıl karpuz fidanlarımızı aldık ve tarlalarımıza diktik. Fidanların tanesini 18 liradan peşin para ödeyerek aldık. Geçtiğimiz sene 400- 500 lira olan işçi masraflarımız, bu yıl bin liraya çıktı. Paramız yetmediği için işçiler için kredi çektik. Zaten bozuk iklim koşullarından dolayı kuraklık çekiyoruz. Pompalarımız her gün arıza yapıyor, suyumuz bitti. Komşularımızdan, barajdan su getirmek zorunda kaldık. Getirdiğimiz suyun uzaklığı 3- 4 kilometre arasında. Sonunda karpuzu yetiştirdik ve kilosunu 2 liradan sattık. Bir kökenden ortalama 30 kilo karpuz çıkıyor, bu da 60 lira yapıyor. Ancak bir karpuz kökeninin maliyeti şu anda 45 lira. Çok kötü durumdayız ve zararımız büyük. Bu böyle devam ederse, seneye karpuzculuğu bırakacağız. Bir fidanı 18 liraya aldık, mahsul vadeli 20 lira oldu. Damlama hortumunun metresini 2 katı fiyatına aldık. Geçen sene bin 200 liraydı, bu sene bin 500 liraya kadar çıktı, şu anda ise 2 bin 800 lira. İlaçlar ve gübreler yüzde 100'ün üzerinde zamlandı. İşçi fiyatlarımız geçen sene 380- 430 lirayken, bu sene bin lira oldu. 46 lira ile aldığımız mazotla bu işi yapamayız. Şu anda işin içinden çıkamıyoruz. Acilen yetkililerden çiftçiler için destek bekliyoruz."

 

Kaynak: anka